Закон і Бізнес


Повільним поспіхом

«Доброчесна гра», яку затіяла ГРД, може сильно відтермінувати початок роботи ВС


№31 (1329) 07.08—13.08.2017
КСЕНІЯ МАГНУШЕВСЬКА
5754

Коли стало зрозуміло, що Вища кваліфікаційна комісія суддів не зможе провести конкурс на посади у Верховному Суді у встановлений законом 6-місячний строк, реформаторам не залишалося нічого іншого, як називати пізніші дати початку роботи нової установи. Начебто вже визначились остаточно: ВС запрацює в жовтні. Проте активні дії громадськості, яка виявила в списку переможців конкурсу недоброчесних осіб, можуть унести суттєві зміни в ці плани.


Пристрасті навколо підсумків змагань за червоні мантії не вщухають: одні задоволені результатом, інші просять Вищу раду правосуддя та Президента не допустити до крісел у ВС негідних, на їхню думку, людей. До таких заяв удається, зокрема, громадська рада доброчесності.

«На жаль, до прохідної частини рейтингу потрапили кандидати, що не відповідають критеріям доброчесності та професійної етики. Існує серйозна загроза, що ці кандидати стануть суддями нового ВС. Це зруйнує авторитет нового ВС і нівелює всю судову реформу, ініційовану вами», — звернулася ГРД до Президента.

Утім, експерти сумніваються, що «доброчесників» почують. Адже після оголошення списку переможців глава держави дав позитивну оцінку змаганням.

За його словами, понад 40% кандидатів, стосовно яких ГРД дала негативні висновки, ВККС зняла з конкурсу. «Хіба це не є унікальним прикладом державно-суспільного партнерства? Взагалі ж 80% тих, до кого рада мала претензії, врешті-решт так і не потрапили до фінального списку», — підкреслив керівник держави.

Виходить, він не критикує комісію за те, що в складі ВС будуть особи, в доброчесності яких сумнівається ГРД. Тож чи варто сподіватися на вето щодо окремих осіб? Відповідь очевидна.

Крім того, нагадаємо: Президент попросив народних депутатів «буквально в перший сесійний тиждень ухвалити всі необхідні зміни до процесуальних кодексів, щоб ВС запрацював якомога швидше». Втім, не виключено, що «доброчесна гра», яку затіяв громадський орган, може значно відтермінувати дату початку роботи Суду. Особливо з огляду на те, що позицію ГРД підтримують деякі впливові іноземні інституції.