Закон і Бізнес


Держслужбовців за бюджетні кошти навчатимуть за кордоном, — проект


02.08.2017 17:57
110136

Нардепи хочуть привабити талановиту молодь на державну службу за допомогою навчальних стипендій. Тобто оплату навчання в провідних освітніх закладах світу та подальшого повернення на держслужбу.


Такий проект закону «Про внесення змін до Закону України  «Про державну службу» щодо надання стипендії для навчання осіб в провідних навчальних закладах світу та подальшого вступу на державну службу» №7008 зареєстровано у ВР, передає «Закон і Бізнес».

Проектом пропонується унормувати можливість надання стипендії за кошти державного бюджету для осіб, які самостійно поступили на навчання в провідні навчальні заклади світу та готові після завершення навчання щонайменше 3 роки попрацювати на державній чи патронатній службі в Україні.

Перелік спеціальностей, які підтримуються в рамках стипендіальної програми, та кількість таких стипендій визначатиме Кабмін. Претендентів на стипендії відбиратимуть на конкурсній основі.

З переможцями конкурсу укладатимуть відповідний договір, де фіксується перелік зобов’язань стипендіата та договір застави майна, який підтверджує повернення витрат державі, у випадку невиконання стипендіатом умов договору.

Договір про надання стипендії передбачатиме зобов’язання стипендіата успішно завершити курс навчання за фахом закордоном; повернутись до України впродовж трьох місяців після завершення навчання; протягом шести місяців після повернення працевлаштуватись на державну чи патронатну службу; звітувати до відповідного координаційного органу.

Якщо протягом шести місяців після повернення в особа не змогла вступити на державну службу будь-якої категорії посад, координаційний орган пропонує їй на вибір дві посади категорії «В». Особа може один раз відмовитись від запропонованих посад.

Вступ на посади категорії «В» для осіб, які навчалися за кордоном за кошти державного бюджету, здійснюється без конкурсу.

Закон і Бізнес