Закон і Бізнес


Контакти — обов’язкові


№30 (1328) 01.08—06.08.2017
5434

Парламентарі вирішили посилити контроль у світовій павутині. Якщо в інтернет-магазині чи на сайті не вказано контактний номер чи адресу для скарг, провайдер зможе заблокувати роботу такого суб’єкта. Ці дії стануть можливими без рішення суду.


Планується вжити заходів щодо детінізації діяльності учасників систем електронної комерції. Такою є мета проекту «Про внесення змін до Закону України «Про захист прав споживачів» та деяких законодавчих актів України щодо заходів детінізації діяльності суб’єктів електронної комерції» (№6754).

Автори документа пропонують карати інтернет-магазини та операторів, провайдерів. Перші можуть потрапити під санкції за незазначення «дійсного контактного номера телефону, адреси для прийняття письмових претензій від покупців чи повернення товарів (робіт, послуг)», а також інші порушення.

Інтернет-магазину загрожує зупинення доступу до сайтів і штраф у розмірі 30% вартості товару (виконаної роботи, наданої послуги), але не менше ніж 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850 грн.) та стільки ж, якщо відповідно до закону продавець не веде обов’язкового обліку доходів і витрат.

Є думка, що рішення про закриття доступу до інтернет-магазинів має приймати не суд, а Державна продовольча служба. Провайдерам, які не виконуватимуть рішень цього органу, загрожуватиме штраф до 100 н.м.д.г. (1700 грн.).