Закон і Бізнес


ВРП скоротила 732 посади суддів у місцевих судах


28.07.2017 09:53
15330

Вища рада правосуддя погодила кількість суддів у місцевих та апеляційних судах України. Згідно розрахунків, середнє навантаження на кожного з 7235 суддів становить 183 справи на рік.


Про це повідомляє прес-служба ВРП, передає «Закон і Бізнес». Розрахунок кількості суддів по кожному з місцевих та апеляційних судів України можна завантажити тут.

Нагадаємо, що кількість суддів у суді визначає Державна судова адміністрація за погодженням із Вищою радою правосуддя з урахуванням судового навантаження та в межах видатків, визначених у Державному бюджеті.

За результатами досліджень складено звіт щодо визначення коефіцієнтів навантаження на суддів та складності справ спеціалізованих судів та судів апеляційної інстанції, підтверджений науковим експертним висновком Інституту економіко-правових досліджень Національної академії наук України. Відповідно до Положення про порядок планування видатків судів на основі очікуваного результату, модельна справа – це судова справа з умовним строком її розгляду протягом 8-годинного робочого дня.

Щорічно на основі вибіркових статистичних досліджень за звітний рік визначається середньостатистична тривалість роботи суддів. Результативний показник для планування на основі результату видатків споживання на 2017 рік «Модельне навантаження на суддю» становить 183 модельні справи на 1 суддю на рік. Шляхом ділення запланованої кількості вирішених модельних справ на показник «Модельне навантаження на суддю» визначається оптимальна (нормативна, модельна) кількість суддів для кожного суду.

Як було наголошено під час засідання, оскільки при визначенні кількості суддів ДСА виходила з розрахунків модельної кількості суддів для кожного суду, враховуючи наявну фактичну чисельність, запропонована кількість суддів дасть можливість врегулювати судове навантаження та не призведе до скорочення посад працюючих суддів.

«У пропозиціях ДСА України передбачено, що оптимальна (нормативна, модельна) кількість суддів у суді за будь-яких умов не може бути меншою за 3 штатні одиниці, а суддівська винагорода суддям буде нараховуватись і виплачуватись у межах видатків на оплату праці, визначених Державним бюджетом на 2017 рік. Загалом підлягає скороченню 732 посади», – зауважили у ВРП.

Закон і Бізнес