Закон і Бізнес


Неідеальний профіль

Психологічне тестування кандидатів на посади у ВС вивело на чисту воду панікерів, неправдолюбів та маніпуляторів


Завдяки перевірці моральних якостей претендентів ВККС удалося відсіяти осіб, не гідних працювати у ВС.

№29 (1327) 22.07—31.07.2017
КСЕНІЯ МАГНУШЕВСЬКА
10746

Перевірка морально-психологічних якостей та загальних здібностей учасників конкурсу на посади у Верховному Суді допомогла членам Вищої кваліфікаційної комісії суддів з’ясувати, хто насправді достойний одягти червоні мантії. В багатьох випадках результати психологічного тестування підтверджували інформацію, яка містилася у досьє претендентів.


Оцінювання кандидатів на суддівські посади потрібно розпочинати не з перевірки знань та практичних навичок, а з психологічного тестування. Таку думку висловив член ВККС Андрій Козлов під час заходу на тему «Кандидати у новий Верховний Суд «під мікроскопом»: як відбувалася перевірка особистих морально-психологічних якостей та загальних здібностей». Адже саме на етапі такої ревізії претенденти показують своє справжнє обличчя, до них «можна залізти і в душу, і в голову».

До речі, в конкурсі на «верховні крісла» вперше в історії судової системи відбулося тестування особистих морально-психологічних якостей і загальних здібностей кандидатів. Також вони проходили співбесіду з психологом.

За словами А.Козлова, психологічне тестування мало превентивну функцію: не допустити до посад у ВС негідних кандидатів. Адже, як наголосив «кваліфікаційник», запобігти потраплянню до нової установи згаданих осіб легше, ніж потім позбавляти їх червоних мантій.

Крім того, А.Козлов уважає: якби ВККС не мала результатів психологічного тестування, то, ймовірно, пропустила б повз вуха деяку негативну інформацію, яка містилася в досьє претендентів.

З такою думкою погодився і секретар кваліфікаційної палати Станіслав Щотка: у багатьох випадках «багато чого, як не дивно, збігалося». «Ось витяг з одного з висновків щодо емотивних якостей особистості: «Кандидат демонструє помірний рівень стресостійкості, може губитися в складних стресових обставинах, переживати емоційне напруження, схильний проявляти хвилювання, тривогу, може відчувати невпевненість у собі, знервованість у нових чи нестандартних ситуаціях». Мотиваційно-вольові якості особистості: «Кандидат може порушувати дисципліну, має власні переконання, які можуть відрізнятися від загальноприйнятих, не схильний до співпраці з оточуючими, може уникати соціальних контактів, проявляє закритість у спілкуванні», — процитував С.Щотка.

При цьому додав: у графі «Соціальна компетентність» щодо одного претендента було записано, що він проявляє низький рівень комунікабельності, схильний нехтувати думками, цінностями оточуючих, показує низький рівень відповідальності та сумлінності у ставленні до роботи.

Коли «кваліфікаційники» порівняли інформацію із цього висновку з даними у досьє, то виявилося: показники роботи кандидата не надто високі, на нього є певна кількість скарг. А вже під час співбесіди з’ясувалося, що особа не дуже любить спілкуватися.

До речі, ВККС провела своєрідне дослідження, яке стосується відповідності 381 кандидата на посади у ВС «профілю ідеального судді», проведене за результатами тестування особистих морально-психологічних якостей та загальних здібностей. «Рівень за психологічними якостями» вищий від середнього — у 48% суддів — учасників конкурсу, у 50% адвокатів, у 75% науковців та у 52% осіб із сукупним стажем роботи.

«Але не треба демонізувати суддів та ідеалізувати науковців, — зауважив С.Щотка і додав: — Адже науковців, допущених до другого етапу кваліфоцінювання, було тільки 7%».