Закон і Бізнес


Про прийняття спадщини


№29 (1327) 22.07—31.07.2017
24949

Спадщина не може визнаватися відумерлою, якщо особа прийняла її шляхом фактичного вступу в управління нею. Про це нагадала колегія суддів судової палати з розгляду цивільних справ Апеляційного суду Херсонської області.


Громадянка Н. оскаржила рішення Нововоронцовського районного суду Херсонської області від 4.06.2009, прийнятого за заявою прокурора цього району. У ній стверджувалося, що після смерті у 2002 році громадянина Б., який мав у власності земельну ділянку площею 4,06 га, спадщину ніхто не прийняв за відсутності спадкоємців. Прокурор просив суд визнати спадщину відумерлою, а майно — власністю територіальної громади. Суд задовольнив заяву.

Проте в апеляційній скарзі гр.Н. зазначила, що вона як дочка померлого прийняла спадщину й оформила спадкові права, що підтверджується рішенням того ж райсуду від 22.12.2006.

Представник Гаврилівської сільської ради підтвердив, що апелянт постійно проживала в спадковому будинку, хоча її не було залучено судом першої інстанції до участі в розгляді справи. Крім того, рішення від 22.12.2006 дотепер є чинним, тобто має преюдиціальне значення.

З огляду на це 22 червня колегія суддів задовольнила апеляційну скаргу, вказавши, що жінка прийняла спадщину шляхом фактичного вступу в управління нею. У задоволенні заяви прокурора було відмовлено.