Закон і Бізнес


Полювання на проміле


№29 (1327) 22.07—31.07.2017
4995

Штрафи за керування авто в нетверезому стані підвищать до 40,8 тис. грн, а водійське посвідчення забиратимуть на 3 роки. Також поліція за рішенням начальника підрозділу проводитиме спецоперації з «полювання» на п’яних водіїв.


Такі новації передбачені в проекті закону «Про внесення змін до деяких законів щодо перевірки водіїв транспортних засобів на стан сп'яніння» (№6679).

Зокрема, пропонується ст. 35 закону «Про Національну поліцію» доповнити додатковою підставою для зупинки транспортного засобу – «проведення перевірки водіїв транспортних засобів на стан сп’яніння у місці проведення перевірки на стан сп’яніння». Таке місце обирається за 3 дні до рейду, а потенційні — оголошуватимуть у ЗМІ.

Крім того, відповідна ділянка дороги позначається спеціальними знаками. Кілька екіпажів поліції перевірятимуть водіїв за заздалегідь визначеною черговістю: кожного другого, сьомого, 25-го тощо.  Зупинка, розворот перед місцем перевірки чи інші способи її уникнути стануть самостійною підставою для проведення огляду на стан сп’яніння.

Також з 0,1 до 0,2 проміле збільшується поріг сп’яніння, за яке настає відповідальність, що також змінюється. Пропонується встановити штрафи від 10 200 грн до 40 800 грн та позбавлення керування на строк до трьох років.