Закон і Бізнес


Дорогу ЖБК!


№29 (1327) 22.07—31.07.2017
5494

Вимоги щодо місця проживання та потреби поліпшення житлових умов членів житлово-будівельного кооперативу можуть визнати неконституційними. Адже вони обмежують права громадян на покращення життя та об’єднання в організації.


До Конституційного Суду надійшло подання 49 народних депутатів щодо неконституційності положень ч.2 ст.135, ст.ст. 137, 138 Житлового кодексу УРСР.

Так, ч.2 ст.135 ЖК зокрема передбачає, що до членів  житлово-будівельного кооперативу приймаються громадяни, які постійно проживають у даному населеному пункті, перебувають на обліку бажаючих вступити до ЖБК та внесені до реєстру  громадян,  які  потребують  поліпшення  житлових умов. 

Автори подання вважають, що такі вимоги втратили свою актуальність і звужують права громадян, гарантовані розділом ІІ Конституції. Крім того, положення радянського кодексу мають протиріччя з Цивільним та Господарським кодексами, іншими законами.

Водночас правова невизначеність негативно впливає на нормативне регулювання суспільних відносин, що в свою чергу знижує рівень доступності громадян до поліпшення житлових умов звужує їх права щодо добровільного об’єднання в організації для задоволення своїх соціально-економічних інтересів.

Згідно із регламентом КС, подання передано на вивчення до секретаріату Суду.