Закон і Бізнес


У ВР пропонують читати молитви для успіху реформ


18.07.2017 11:01
24416

Нардепи вважають символічним те, що кожний період піднесення християнства в Україні історично пов’язаний з розквітом державності, а тому представники парламентських фракцій мають читати «Отче наш» після відкриття пленарних засідань.


Відповідний законопроект про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України (щодо читання молитви «Отче наш» відразу після відкриття пленарних засідань) № 6722 зареєстровано у парламенті, передає «Закон і Бізнес».

Автори документу вважають, що поступове повернення до християнських цінностей в останні десятиліття ще не призвели до докорінного зламу кризових явищ.

«Читання молитви «Отче наш» відразу після відкриття пленарного засідання сприятиме духовній консолідації народних депутатів України і налаштовуватиме їх на відповідальну і продуктивну роботу з урахуванням основних християнських цінностей. Наші предки-християни традиційно читали молитви і передусім «Отче наш», починаючі всі відповідальні справи», — говориться у пояснювальній записці.

В законопроекті визначено, що відразу після оголошення про відкриття кожного пленарного засідання головуючий на пленарному засіданні надає слово для читання з трибуни Верховної Ради молитви «Отче наш» почергово представнику однієї з депутатських фракцій (депутатських груп).

Черговість читання молитви визначається у такому порядку:

на першому пленарному засіданні після відкриття чергової сесії слово для читання молитви надається представнику фракції (групи), що має найбільшу кількість членів;

на наступному пленарному засіданні слово для читання молитви надається представнику фракції (групи), що має другу за чисельністю кількість членів тощо.

При цьому читання молитви є правом, а не обов’язком як окремих народних депутатів України, так і фракцій (груп). Кожна фракція або народний депутат можуть відмовитися від цього права, демонструючи таким чином свою позицію для суспільства і своїх виборців. Жодного примусу у цьому питанні не передбачається.

У разі відмови будь-якої фракції (групи) від читання молитви слово надається наступній за чисельністю фракції (групі).

Після читання молитви представником фракції (групи), що має найменшу кількість членів, право на читання молитви надається представнику фракції (групи), що має найбільшу кількість членів.

Після відкриття позачергової сесії Верховної Ради право на читання молитви надається представнику депутатської фракції (депутатської групи), яка б отримала це право у разі проведення наступного пленарного засідання.

Ініціатори переконані, що це підвищить продуктивність роботи Верховної Ради та знизить політичну напругу і протистояння. До того ж це точно не потребуватиме додаткових витрат з бюджету.

Закон і Бізнес