Закон і Бізнес


За гуманний забій


№28 (1326) 15.07—21.07.2017
6014

Ще не так давно хутряний бізнес у ФРН процвітав. Але скоро тут може не залишитися ферм, які поставляють хутровину німецьким кушнірам.


Недавно Бундестаг схвалив законопроект, що приписує закрити всі хутряні ферми в країні протягом 5 років, якщо вони не отримають ліцензії. А такий дозвіл їм видадуть лише в разі виконання всіх правил утримання тварин, догляду за ними й, даруйте, їх забою. Новий закон зробив ці правила істотно жорсткішими, пише DW.

Мова йде, зокрема, про більшу площу кліток, в яких повинні тримати звірів, про обладнання хутряних ферм спеціальними комплексами для лазіння й басейнами. Німецькі парламентарі відкрито говорять про те, що ці заходи повинні зробити нерентабельним розведення тварин. Просто заборонити це й закрити ферми в Німеччині неможливо, але є надія, що вони закриються самі.

Так, на початку 2000-х у країні було майже 3 десятки звіроферм, що спеціалізувалися на виробництві хутровини. Після ухвалення нових приписів щодо утримання — не менше ніж 3 м2 на кожного звіра — майже 2/3 з них закрилися. Тепер цю норму знову збільшили.

Нині у ФРН залишилося 6 ферм, на яких розводять тварин для хутряної промисловості: норок, кроликів, шиншил, ондатр, лисиць... Тільки норок на німецьких хутрових звірофермах щороку вирощують кілька десятків тисяч.

Хоча головними клієнтами цих підприємств є місцеві кушніри (їх дещо більше від півсотні), мало не вся продукція йде в інші країни. Причина проста: у Німеччині сьогодні мало хто носить вироби з натурального хутра. Це вважається неетичним. І новий закон з’явився тому, що організація захисту тварин РЕТА зібрала понад 36 тис. підписів під відповідною петицією.

Щоправда, Бундесрат залишився незадоволений неконкретністю деяких положень і направив його на доопрацювання. Мета — посилити вимоги у формулюваннях.