Закон і Бізнес


Колективний розум

На національному правовому полі з’явився ще один гравець — Українська арбітражна асоціація


№47 (1086) 24.11—30.11.2012
Ірина Березнева
4682

Прес-конференція з нагоди початку діяльності Української арбітражної асоціації зібрала чимало експертів, котрі мають професійний інтерес до практики міжнародного комерційного арбітражу.


У вересні цього року зусиллями українських та іноземних спеціалістів, небайдужих до практики міжнародного арбітражу, було засновано Українську арбітражну асоціацію — неприбуткову громадську організацію, що має об’єднати юристів, які займаються або ж цікавляться практикою розгляду спорів у міжнародному арбітражі.

«Ідея створення асоціації зароджувалась досить давно. У процесі тривалих консультацій знайшлись фахівці, які висловили готовність пожертвувати своїм часовим ресурсом задля досягнення спільної мети — поліпшення вітчизняного «арбітражного» клімату», — повідомила президент асоціації Тетяна Сліпачук. При створенні асоціації було використано досвід Швейцарії. Також Т.Сліпачук відзначила, що під час консультацій з українськими експертами, у Російській Федерації також задумалися над ідеєю «запуску» арбітражної асоціації. Президент асоціації наголосила, що основними цілями організації є забезпечення прозорої та ефективної співпраці вітчизняних та іноземних фахівців у сфері міжнародного арбітражу, популяризація України як країни, де здійснюватиметься арбітраж і позиціонування вітчизняних юристів як фахівців у галузі міжнародного арбітражу нарівні із зарубіжними колегами.

Досягнення поставлених цілей дозволить зупинити відплив спорів за участю українських сторін для розгляду за кордоном, а також забезпечить сприятливі умови для проведення в Україні міжнародного арбітражу та виконання його рішень.

Т.Сліпачук поділилася з учасниками заходу амбітними освітніми планами асоціації, що полягають у проведенні низки просвітницьких заходів, які стосуватимуться передусім покращення системи підготовки молодих спеціалістів у сфері міжнародного арбітражу та забезпечення максимально швидкого й зручного доступу українських та іноземних юристів до інформації про міжнародний арбітраж у нашій державі.

До речі, членами УАА можуть бути фізичні особи, що мають вищу юридичну освіту, є фахівцями в галузі міжнародного комерційного арбітражу чи мають професійний інтерес до практики цієї галузі та поділяють мету й завдання діяльності асоціації. У перспективі планується розробити кодекс професійної етики організації.