Закон і Бізнес


Діти не допоможуть


№25 (1323) 24.06—30.06.2017
5000

Глава Міністерства національної безпеки США Джон Келлі скасував указ, згідно з яким батьки-нелегали могли залишитись у Штатах як опікуни своїх дітей, котрі мають американське громадянство.


Мова йде про указ, який Барак Обама підписав у 2014 році, але документ не набрав чинності, оскільки федеральний суд заблокував його дію, повідомляє агентство Рейтер. Суд дійшов думки, що Б.Обама перевищив свої повноваження.

Як наголошується в заяві міністерства, до набуття чинності цим актом 26 штатів намагалися оскаржити положення указу в окружному суді Південного округу Техасу.

План, обнародуваний колишнім президентом, передбачав, що приблизно 4 млн нелегалів, які проживають у США принаймні з 2010 року, будуть захищені від депортації та отримають дозвіл на роботу за умови, що не мають судимості, а їхні діти є громадянами США або законними постійними жителями.

Нагадаємо: 14-а поправка до конституції США встановлює, що «всі особи, які народилися або натуралізувалися в Сполучених Штатах і підлягають їх юрисдикції, є громадянами США та штату, в якому вони проживають». Проте ще в ході передвиборної боротьби Доналд Трамп пообіцяв усунути цей «магніт для нелегальних іммігрантів», котрі використовують «право землі», щоб дати своїм дітям американське громадянство. А потім подавати прохання про посвідку на проживання і для себе.