Закон і Бізнес


Відсьогодні діють нові нормативи грошової оцінки сільгосп земель


23.06.2017 10:58
20584

Нормативна грошова оцінка земель сільськогосподарського призначення визначається відповідно до капіталізованого рентного доходу на таких землях, а коефіцієнти її індексації визначаються відповідно до норм Податкового кодексу.


Це визначено Порядком нормативної грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення, затвердженим наказом Мінагрополітики від 23 травня 2017 року №262, який сьогодні набуває чинності, передає «Закон і Бізнес».

Порядок визначає процедуру проведення нормативної грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення: сільськогосподарські угіддя (рілля, багаторічні насадження, сіножаті, пасовища, перелоги) та несільськогосподарські угіддя на землях сільськогосподарського призначення.

За результатами проведення нормативної грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення у межах району складається технічна документація про нормативну грошову оцінку земель сільськогосподарського призначення району, що затверджується у порядку, встановленому законом «Про оцінку земель».

До затвердження технічної документації району оцінка окремої земельної ділянки може визначатись за технічною документацією, що затверджується у порядку, встановленому законом, та включає:

- пояснювальну записку, що містить мету проведення оцінки, опис об'єкта оцінки, розрахунки нормативної грошової оцінки земель району;

- завдання на виконання робіт із зазначенням підстави, умов та строків виконання робіт;

- викопіювання з кадастрової карти (плану) або інші графічні матеріали, на яких вказане місце розташування земельної ділянки;

- викопіювання з кадастрових карт (планів) з відображенням природно-сільськогосподарських районів;

- картограму розповсюдження агровиробничих груп ґрунтів на земельній ділянці;

- шкалу нормативної грошової оцінки агровиробничих груп ґрунтів сільськогосподарських угідь земельної ділянки.

У додатку до Порядку наведено нормативна грошова оцінка 1 га по АРК та областях. Згідно нього, найдешевший гектар землі у Житомирській області — 21165,27 грн, а найдорожчий у Черкаській — 33930,75 грн.

Закон і Бізнес