Закон і Бізнес


Рахуй гроші тихо


№25 (1323) 24.06—30.06.2017
4962

Договори майже не виконуються, інструменти забезпечення не діють, банки та клієнти уникають правовідносин. Чи зможуть вони повернути втрачену один до одного довіру? Або ж законодавство знову захистить сильнішого?


Відповісти на ці питання намагається проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення довіри між банками та їх клієнтами» (№ 6027).

Як стверджується у пояснювальній записці, прогалини у законодавстві (неефективний інститут поруки, складний механізм визначення змінюваної процентної ставки, необ’єктивне складання вартості предмету іпотеки та ін.) дають змогу недобросовісним позичальникам не повертати борги, а банкам — маніпулювати зі ставками.

Пропонується внести зміни до низки законів, що регулюють взаємодію між банками та клієнтами. Серед основних нововведень забезпечення права фізичним особам, які не мають можливості з’явитися до банку для отримання картки, користуватися своїми грошима, скасування обов’язкового нотаріального посвідчення договору застави транспортного засобу, чіткий та прозорий механізм визначення вартості змінюваної процентної ставки.

Однак, на думку експертів, механізм, що запроваджується, — дещо односторонній. Й скоріше має на меті захистити права банків без урахування захисту інтересів позичальників.