Закон і Бізнес


Юрист назвала переваги примусового викупу акцій


19.06.2017 15:38
3818

В Україні набув чинності закон, який дозволяє примусовий викуп акцій незалежно від бажання міноритарія. Незважаючи на загрозливе формулювання, це може зменшити обсяг звітності та посилити рівень захисту підприємства від рейдерських захоплень.


Такою думкою з виданням «Закон і Бізнес» поділилася юрист АО Spenser & Kauffmann Ольга Пиголь.

«Завдяки закону мажоритарії зможуть акумулювати у своїх руках 100% акцій товариства, що, у свою чергу, дозволить зменшити рівень витрат самого акціонерного товариства. Воно зможе економити на розсилці повідомлень акціонерам для скликання загальних зборів, зменшиться обсяг звітності, посилиться рівень захисту від рейдерських захоплень, а також з’являться додаткові умови для ефективного корпоративного управління, як-от зміна організаційно-правової форми з акціонерного товариства на товариство з обмеженою відповідальністю», — розповіла юрист.

Водночас за її словами, міноритаріям не потрібно буде вступати в тривалий процес вимагання обов’язкового викупу акцій, який передбачав необхідність активації рахунку в цінних паперах, присутність на загальних зборах, письмові звернення до товариства, контролювання процесу оплати, що значно зекономить їхні кошти та час. До того ж вони матимуть можливість продати свої акції за справедливою ціною.

«Проте власникам невеликих пакетів акцій слід пам’ятати: законом передбачено, що банк, в якому відкрито ескроу-рахунок, здійснюватиме переказ коштів особам, акції яких придбаваються, протягом трьох років, а от про те, що відбуватиметься з грішми зі спливом цього часу, наразі невідомо», — зауважила юрист.

Про те, як інститут публічної вимоги дозволить мажоритаріям акумулювати у своїх руках повний пакет акцій товариства читайте у новому номері газети «Закон і Бізнес».

Закон і Бізнес