Закон і Бізнес


Нелюдські умови: У РЄ розкритикували українські в'язниці


19.06.2017 13:51
3884

Комітет проти тортур Ради Європи занепокоєний поганими умовами утримання в українських в'язницях, зокрема через силове «вибивання» зізнань та ситуацією з довічно ув'язненими. Особливу увагу РЄ привернули установи Києва та Одеси.


Як повідомляє ВВС, про це йдеться у представленій сьогодні доповіді комітету, передає «Закон і Бізнес».

У звіті спостерігачі, які відвідали кілька українських тюрем у листопаді минулого року, відзначають певні покращення з 2013 р., наприклад, створення єдиної Національної поліції, однак звертають увагу на численні проблеми пенетенціарної системи.

Серед проблемних моментів: жорстокість зі сторони поліцейських, які, за даними комітету, продовжують силою «вибивати» зізнання (з використанням кийків чи пластикових пляшок з водою), погане медичне забезпечення в'язниць, ускладення доступу затриманих до адвокатів, а також перевищення 72-годинних строків затримання без рішення суду.

Особливу увагу спостерігачі звернули на «нелюдські» умови утримання у СІЗО в Одесі та Києві.

Іншою «давньою проблемою» у звіті назвали «проблематичну ситуацію» з тюремним персоналом, який йде зі служби через низькі зарплати і стрес, що створює кадрові проблеми для пенітенціарної системи.

У комітеті додають, що отримали свідчення про жорстоке поводження з довічно ув'язненими.

Автори звіту очікують на офіційну реакцію української влади на звіт, яку комітет обіцяє опублікувати.

Закон і Бізнес