Закон і Бізнес


Роумінгу більше немає


№25 (1323) 24.06—30.06.2017
ТИМУР ЮСУПОВ, «лента.ру»
8366

З 15 червня в Євросоюзі відмінили роумінг. Тепер європейці зможуть розмовляти за домашніми тарифами навіть під час поїздок до сусідніх країн. Як ці зміни торкнуться туристів і наскільки для них подорожчає мобільний зв’язок?


Відповідний документ був прийнятий ще на початку квітня, проте операторам дали час, аби вони підготувалися до нововведень. Насправді до роботи над проектом щодо відміни роумінгу приступили ще 10 років тому, але весь цей час країни і стільникові оператори не могли домовитися.

В Ісландії, Ліхтенштейні та Норвегії, які не є членами Євросоюзу, проте входять до Шенгенської зони, функція безкоштовного роумінгу буде введена пізніше.

Від спілкування без роумінгу виграють передусім громадяни тих країн, де стільниковий зв’язок дешевий, наприклад Іспанії та Італії. У Швеції й Данії тарифи в кілька разів вищі, тому шведи з данцями особливих змін не помітять.

Але не варто сподіватися  на те, що, наприклад, громадянин Франції зможе купити сім-карту в Іспанії, а потім користуватися телефоном у себе в Парижі за іспанськими тарифами. Згідно з новими правилами більшість часу сім-карта повинна працювати у себе в країні, інакше номер просто заблокують.

Це ж правило стосується й туристів, які раніше купували в Європі дешеві пакети, орієнтовані на мандрівників. Правда, наразі ні Orange, ні Vodafone, ні Ortel не заявляли про відміну своїх тарифів для подорожувальників, так що можна спробувати скористатися їхніми сім-картами, проте як довго вони працюватимуть — незрозуміло.

Тим більше що ціни на роумінг сьогодні значно вищі, ніж при купівлі місцевої сім-карти в Європі. Наприклад, в Іспанії за €10 все ще можна придбати «сімку» з 2 гігабайтами Інтернету й без щоденної абонентської плати.

Крім того, при підключеному Wi-Fi дзвонити можна через популярні месенджери. Якість голосових дзвінків у них майже не поступається мобільному зв’язку, а вимоги до швидкості Інтернету досить невисокі.