Закон і Бізнес


В ДСАУ обговорили досвід Литви у суддівській комунікації


16.06.2017 17:53
4276

На думку литовських експертів, жодна проактивна комунікаційна діяльність не спрацює, якщо судові рішення не будуть зрозумілі суспільству. В Національній судовій адміністрації Литви з цього питання для суддів проводять навчання.


Як повідомляє прес-служба Державної судової адміністрації, про це йшлося під час робочої зустрічі голови ДСАУ Зеновія Холоднюка з головою Національної судової адміністрації Литви Редою Мольєне та  головою відділу комунікацій Національної судової адміністрації Литви Живіле Навіцкайте-Бабкін, передає «Закон і Бізнес».

Участь у заході також взяли прес-секретарі судів, судді-спікери, представники Національної школи суддів, Ради суддів України, Вищої кваліфікаційної комісії суддів, Вищої ради правосуддя.

«Рівень довіри до суддів Литви сьогодні за різними опитуваннями становить 40 − 48%, і цей рейтинг чутливий до заяв політиків. Литовські судді обережні в соціальних мережах, але досить активні в медіа», − відзначила голова відділу комунікацій НСА Литви Ж. Навіцкайте-Бабкін.

Як зауважила Реда Молієне, судова адміністрація Литви надає велику підтримку розвитку комунікаційної діяльності судів, від виділення бюджетів до організації навчань та тренінгів, що плануються спільно з департаментом з комунікацій.

На думку литовських експертів, жодна проактивна комунікаційна діяльність не спрацює, якщо судові рішення не будуть зрозумілі суспільству.

«Ще один крок до налагодження діалогу із суспільством у Литві − зробити суд інституцією, яка допомагає людям. І це не лише зручні онлайн-сервіси, швидкі та якісні відповіді на запити громадян, а залучення волонтерів до роботи в судах» , − відзначає Ж. Навіцкайте-Бабкін.

Завдання волонтерів зустріти в суді новачків, допомогти зареєструвати позов чи отримати судове рішення, наголосили під час зустрічі представники НСА Литви.

«Зважаючи на масштаби Вашої країни, на кількість судів, суддів та працівників установ й організацій системи правосуддя, ви здійснили велику роботу не тільки щодо їх матеріально-технічного забезпечення, а й оптимізації структури та запуску інноваційних проектів, яким є «електронний суд», зокрема», − зазначила голова НСА Литви та відзначила, що зважаючи на отримані результати вже литовські колеги можуть приїздити в Україну за прогресивним досвідом.

У підсумку зустрічі сторони домовились і надалі підтримувати партнерські стосунки та здійснювати обмін досвідом.

Закон і Бізнес