Закон і Бізнес


Нічого особистого


Спочатку Доналд Трамп пригрозив прокурорам звільненнями, на що останні відповіли різноманітними позовами.

№24 (1322) 17.06—23.06.2017
6907

Генпрокурори Вашингтона (федеральний округ Колумбія) та штату Мериленд подали в суд на президента країни. Вони вважають, що Доналд Трамп порушує статтю конституції, яка забороняє чиновникам приймати подарунки й винагороду від іноземних держав.


Саме так розцінено факт отримання бізнес-імперією глави держави платежів і подарунків від іноземних урядів, повідомила The Washington Post. Позовна заява базується на статті конституції.

Аналогічний позов проти Д.Трампа вже був поданий у січні неурядовою організацією з питань етики. Проте це перший випадок, коли позов порушили державні органи.

Після інавгурації в січні Д.Трамп передав контроль над своїм бізнесом старшим синам, проте не продав його, як, на думку багатьох американців, мав учинити, щоб уникнути конфлікту інтересів. Генеральний прокурор Мериленду Браян Фрош заявив, що справа пов’язана з небажанням Д.Трампа відділити особисті інтереси від обов’язків гаранта. У конституції США ясно сказано, що «президент повинен ставити інтереси країни вище від особистих», наголосив посадовець.

Чорна кішка між прокурорами й Білим домом пробігла ще в березні поточного року. Тоді генеральний прокурор США Джеф Сешнс попросив піти у відставку 46 федеральних прокурорів, які були призначені на посади Бараком Обамою, щоб «забезпечити узгоджений процес зміни керівництва».

Тих, хто не захотів іти добровільно, звільнили. Наприклад, колишній прокурор Манхеттена Пріт Бхарара заявив, що позбувся посади після відмови відповідати на особистий телефонний дзвінок президента.

Генпрокурори з-поміж демократів відіграють провідну роль у боротьбі проти політики Д.Трампа та вже успішно заблокували президентські укази про заборону на в’їзд до США громадян низки мусульманських країн. Новий позов лише додасть головного болю Д.Трампу на тлі розслідувань про ймовірне втручання Росії в президентську кампанію, відзначає The Washington Post.