Закон і Бізнес


Посилення ролі Мін’юсту в управлінні системою БПД суперечить міжнародним стандартам, - заступник міністра юстиції Вишневський


15.06.2017 16:15
7718

Політика, яка сьогодні проводиться Міністерством юстиції по відношенню до системи БПД, становить небезпеку для її нормального функціонування і розвитку через незаконне втручання з боку Міністерства на всіх рівнях.


Про це під час прес-брифінгу, що відбувся 15 червня в інформаційному агентстві «Інтерфакс-Україна» заявив заступник Міністра юстиції України Андрій Вишневський:

- Я перед Вами тут сьогодні одночасно у двох іпостасях: як очільник системи БПД протягом 5 років і як нещодавно призначений заступник Міністра юстиції. Але ближчою мені все ж є звична роль технократа, а не політика. І тут я насамперед зі спробою професійного аналізу ситуації, що склалась навколо системи БПД упродовж останніх двох місяців.

Головний висновок – система БПД відбулась як сучасна, зріла інституція, місія якої полягає у захисті вразливих людей від замаху на їхні права, в більшості випадків – з боку держави. От чому такою важливою є інституціональна незалежність системи БПД від політичного та іншого впливу, її повна операційна автономія. Донедавна система мала таку автономію.

Що ж відбулось останнім часом? Міністерство юстиції зробило спробу опанування системою і взяття її на жорстке ручне управління. Ця спроба була реалізована шляхом проведення недоброчесного конкурсу з відбору очільника системи з наперед визначеним переможцем.

А далі – відбулися безпрецедентні події. Система зробила reject, вона виплюнула нечесно обраного керівника попри політичний тиск з боку Міністра. Це перший випадок, коли саме державна інституція не прийняла нового очільника, обраного для неї за хибною, недемократичною і непрозорою процедурою. Понад тисяча людей у сотнях офісів по всій Україні повстали проти цинічної брехні і профанації, при цьому на жодну мить не припинивши реалізацію своєї основної функції – надання правової допомоги людям.

Беспрецендентність цієї події ще й в іншому. Система була створена за часів Міністра О. Лавриновича. Вона була чи не єдиною державною інституцією під час Революції Гідності, що продовжувала захищати активістів Майдану. І ніхто з попередніх міністрів не дозволяв собі втручатись у правозахисну діяльність системи.

Але тепер розгалужена система, яка має мережу з 550 офісів, охоплює всю країну і спускається аж до районів, яка допомагає сотням тисяч людей щороку, яка має розвинуті партнерські стосунки з тисячами сільрад, бібліотек і шкіл – стала аж надто привабливим соціальним ресурсом, аби одна з політичних сил при владі не спробувала заволодіти нею і використати у власних політичних цілях перед черговими виборами – бо вони невпинно наближаються.

Команда БПД виграла першу битву у боротьбі за інституціональну незалежність. Результати недоброчесного конкурсу скасовано. Збанкрутілі псевдопереможці пішли в історію. Я гордий за команду, яка зуміла подолати страх, для якої найголовніше – чесність, гідність, людські права, довіра і партнерство. Саме команда за підтримки партнерів виборола шанс для системи БПД життя заради суспільного блага. Це була їх власна Революція Гідності. І вони в ній перемогли.

Тимчасовим виконувачем обов’язків директора Координаційного центру призначено професійну людину з доброю діловою репутацією. Не маю щастя наразі бути знайомим з Олексієм, але від багатьох людей, до чиїй думці довіряю, чув у більшості схвальні відгуки.Я звертаюсь до команди з проханням підтримати нового керівника і зосередитись на наданні якнайякісніших послуг клієнтам.

Але не забуваймо: головну проблему не вирішено по суті. Адже лише незалежна від політичного та іншого зовнішнього впливу інституція під ефективним громадським контролем зможе реалізувати своє основне призначення: посилити правову спроможність територіальних громад, вивести людей із стану правової безпорадності, надати їм реальні правові інструменти для подолання побутової корупції, силового свавілля, ефективного контролю влади. Саме такого рівня інституціональної незалежності вимагають міжнародні стандарти для національних систем безоплатної правової допомоги. І основна робота над цим попереду.

Але, на жаль, політика, яка сьогодні проводиться Міністерством юстиції по відношенню до системи БПД, становить небезпеку для її нормального функціонування і розвитку через незаконне втручання з боку Міністерства на всіх рівнях. Посилення ролі Міністерства в управлінні системою суперечить міжнародним стандартам і, зокрема, рекомендаціям Ради Європи.

З такою політикою я не можу погодитись. Як і із загальним баченням Міністром Павлом Петренком цілей і засобів державної правової політики, реформування органів юстиції. Причина цьому – істотні розбіжності у наших з ним світоглядних орієнтирах. До того ж втрачено взаємну довіру, без якої робота в команді неможлива. У зв’язку з цим сьогодні я подав заяву Прем’єр-міністрові України з проханням звільнити мене з посади заступника Міністра юстиції України.

Чи шкодую я про те, що пішов на цю посаду? Ні, не шкодую. Адже цей крок дозволив мені побачити збоку, як функціонує і захищає себе нова інституція України майбутнього, якою є система БПД. Також я багато побачив всередині троянського коня, яким є сьогоднішній Мін'юст в Уряді. І ця картинка, на жаль, дуже відрізняється від медійного образу, що транслюється на суспільство.

Чи потрібно пасіонарній молоді йти на державні посади робити реформи? Так, обов’язково потрібно. Бо, не занурившись всередину проблем, неможливо осягнути ні їх глибини, ні їх масштабу, ні з'ясувати, яким чином їх можна вирішувати.

Я планую і надалі займатись питаннями правової політики і реформи системи юстиції. В якій ролі і у яких формах - питання другорядне.

Закон і Бізнес