Закон і Бізнес


Деякі загальні апеляційні суди заповнені кадрами лише на третину, — ВСС


09.06.2017 17:55
6796

Брак кадрів у судах загальної юрисдикції призводить до надмірного навантаження на володарів мантій. Це, в свою чергу, впливає на дотримання розумного строку розгляду справ. До кінця року тенденція лише погіршиться якщо не буде вжито невідкладних заходів.


Показники надходження справ в загальні місцеві та апеляційні суди в першому кварталі 2017 року свідчать, що їх кількість перевищує кількість розглянутих. Це стосується як цивільних справ так і кримінальних, як місцевих так і апеляційних судів. Найбільший показник щодо цивільних справ  в місцевих судах: до яких надійшло на 17% більше справ, ніж їх було розглянуто.

Про це зазначив голова Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Борис Гулько під час робочої наради керівництва ВСС з головами апеляційних судів областей та апеляційного суду м. Києва.

Він зазначив, що дані лише за один квартал не є достатньо показовими, однак за умови збереження цієї тенденції, проблема дотримання розумних строків розгляду справ буде загострюватись. Для ВСС така ситуація не була неочікуваною: на попередніх нарадах зверталась увага на звільнення значної кількості суддів, що припало саме на 2016 рік (див «ЗіБ» №8/2016).

Відповідно даних Державної судової адміністрації, найгірший середній відсоток заповнення штатних посад в апеляційних судах: у Апеляційному суді Дніпропетровської області - заповнення суддів складає 37%, та Апеляційному суді Сумської області - 32%. Найкраща ситуація в апеляційних судах м. Києва та Київської області – в цих судах заповнено близько 70% посад.

Це суттєво вплинуло на навантаження суддів. Середньомісячне надходження справ на суддю загального місцевого суду складає 121 справу та матеріал, апеляційного суду - 53 справи та матеріали. Враховуючи, що це середній показник, в деяких судах ситуація набагато критичніша «та вимагає невідкладного реагування».

Відзначалось, що це впливає на дотримання розумних строків розгляду справ, і до ВСС вже надходять звернення від Генерального прокурора, його заступників, представників інших органів влади в яких акцентується увага на прикладах надмірної тривалості розгляду справ. Зокрема, щодо надмірно тривалих проваджень підсудними в яких є неповнолітні.

Відтак, керівник ВСС попросив голів апеляційних судів розглянути ситуацію та вжити невідкладних заходів. «Ви маєте відреагувати якнайшвидше і усунути ті негативні явища які наведені в цьому залі», - зазначив він.

Більш докладно про це, а також про ставлення ВСС до нового Цивільного процесуального кодексу читайте в наступному номері «ЗіБ».

Закон і Бізнес