Закон і Бізнес


Виділяйтеся — і вас помітять

Які якості та здібності необхідні претенденту, аби працевлаштуватися в топову юридичну фірму


Євген Савельєв (другий ліворуч) зазначив, що передусім претендент на посаду повинен мати щире бажання працювати та вдосконалюватися.

№23 (1321) 10.06—16.06.2017
14358

За останні роки професія юриста стала більш ніж популярна. У зв’язку з невідповідністю попиту і пропозиції відбір при прийомі на роботу став ще жорсткішим. Поради про те, як не загубитися серед претендентів на посаду та отримати роботу своєї мрії, дали експерти під час заходу, організованого Асоціацією правників України.


Не теорією єдиною

Сьогодні за фахом працюють менш ніж чверть студентів, у дипломах яких указана спеціальність «правознавство». Тож, аби опинитися серед «працюючих юристів», необхідно мати певні знання та навички, які дає вищий навчальний заклад.

Про сучасні методи викладання розповів доцент кафедри міжнародного права Інституту міжнародних відносин КНУ ім.Т.Шевченка Андрій Пазюк. Він зазначив, що намагається бути прогресивним і проводить лекції у такому форматі: 30% — висвітлення інформації, а решта — живе спілкування. На його думку, саме під час діалогу між викладачем та слухачами зароджуються певні вміння та навички.

Крім того, студенти проводять модельні засідання, стороною в яких є вони самі. А.Пазюк вважає, що бажання вирішити завдання, пов’язане з порушенням прав особи, буде більш гострим, а розв’язання проблеми на власному прикладі запам’ятається надовго.

Керівник юридичного департаменту Luxoft Україна Оксана Бульба також звернула увагу на обов’язкове виконання студентами практичних завдань. На її думку, випускник повинен уміти аналізувати та приймати певні рішення, а не просто знати теорію. Доповідачка розповіла, що серед студентів — претендентів на стажування в їхній фірмі пріоритет мають ті, хто під час навчання працював у юридичних клініках. «Такі випускники вміють аналізувати та приймати самостійні рішення, чого не скажеш про теоретиків», — зауважила О.Бульба.

Закордонна освіта

Партнер iLawLab LLP Інна Полякова розповіла, що вона отримала вищу освіту в Лондонському університеті королеви Марії. Головним завданням, яке ставили перед собою викладачі, було навчити студентів аналізувати, а не просто донести інформацію через курс лекцій. «В Лондоні ніхто не примушує вчитись, успішність студента — його особиста справа. Головне — це критично мислити, співставляти великий масив опрацьованої інформації та робити обґрунтовані висновки щодо певного питання», — поділилася враженнями доповідачка.

Серед особливостей вона виділила і вузькопрофільність. «Вони роблять акцент саме на детальному та глибокому вивченні певних дисциплін, при цьому максимально застосовуючи практику», — сказала І.Полякова.

У свою чергу генеральний консул ZEO Alliance Євген Савельєв повідомив: щоб потрапити до них у фірму, крім певних навичок та знань, необхідно мати бажання вчитися та працювати. Він зауважив, що в компанії є 12-річні молодші програмісти. «Для нас неважливо, з яким дипломом приходять кандидати та якого вони року народження», — зазначив він.

Розповів Є.Савельєв і про своє ставлення до методів навчання у ВНЗ. Так, навчаючись у Стенфордському університеті в Сполучених Штатах Америки, він звернув увагу на відмінність національної освіти від закордонної. В США зі студентами весь час працює психолог, який допомагає особі визначитися, чим вона цікавиться та яка робота принесе їй задоволення. Таке розкриття потенціалу є дуже важливим. На жаль, у вишах України таких психологів поки що немає.

Крім того, освіта в Америці після отримання диплома не закінчується. Зазвичай через півроку вчорашні студенти проходять курс навчання, який самі обирають. Отже, через кілька років можна почати займатися іншою справою, яка припаде до душі.

Є.Савельєв порадив увесь час удосконалювати свої знання шляхом підвищення кваліфікації, проходити певні курси чи отримувати іншу освіту. Головне — не зупинятись.

Готуйтеся до співбесід!

Юридичний радник GlobalLogic Роман Щіпка розповів, що при спілкуванні з кандидатом на посаду він звертає увагу на мислення особи. Тому завжди ставить заздалегідь підготовлене запитання, відповідь на яке часто є вирішальною при прийнятті рішення.

Так, Р.Щіпка відмовляє, якщо особа дає безапеляційну, необґрунтовану відповідь і не бачить інших варіантів вирішення питання.

У свою чергу О.Бульба зауважила, що майже завжди бачить ідеальне резюме: «Зараз написати про себе нескладно, маючи безліч практичних порад у книжках та Інтернеті». Однак її критерієм при прийомі на роботу є академічне та практичне мислення. Так, на співбесідах вона часто ставить запитання на кшталт: «Що таке конфіденційна інформація та як її захищати?» чи «Який вік цивільної дієздатності?»

Кандидату необхідно не тільки відповідати на запитання, а й самому їх ставити. Важливо, щоб він цікавився не тільки оплатою праці та робочим графіком, а й посадовими обов’язками. На її думку, така цікавість — ознака зрілості та компетентності.

На завершення учасники заходу озвучили критерії, за якими обирають молодих юристів. Так, здоровий глузд, індивідуальність, знання іноземних мов, хороша академічна підготовленість, уміння аналізувати інформацію, критичне мислення, комунікабельність та бажання вчитися — це ті якості, якими повинен володіти молодий правник, починаючи свій професійний шлях.

 

КОМЕНТАР ДЛЯ «ЗіБ»:

Роман ЩІПКА, 
юридичний радник GobalLogic:

— Однозначної думки щодо еталону резюме юриста при прийомі на роботу немає. Резюме — це візитівка, обличчя людини, її самовираження на папері. Це одночасно творчість, креативність і прояв аналітичних здібностей та навичок.

Деталі  важливі, з них складається щось більше, що рухає механізм, до якого ми всі долучені. Тому важливо не допускати елементарних помилок, особливо граматичних. Викладати тільки суть, причому максимально інформативно, структуровано, стисло та тезово. Використовувати мінімум символів.

Що стосується співбесіди. Я не полюбляю цей термін, краще назвати знайомством або зустріччю з колегою. Можна сказати, що оцінювання під час знайомства — справа суб’єктивна. Кожна людина має свій стиль відповідей, подання інформації, дискусії та спору. Важливо, як почувається юрист у ситуації, коли немає однозначної відповіді, немає правильного чи неправильного шляху. Від впевненості та орієнтування юриста «на місцевості» залежить дух усієї команди, колег та бізнесу.

Це не означає, що необхідно знати напам’ять норми права та номери статей. Позитивне мислення завжди знайде шлях до вирішення бізнес-завдань будь-якого рівня та складності.

Євген САВЕЛЬЄВ,
генеральний консул ZEO Alliance:

— Оскільки ми в більшості випадків набираємо нових членів команди під конкретні завдання або проект, то у повідомленнях про вакансію вказуємо саме ті навички та особисті риси, які дозволять новачку максимально швидко та ефективно виконати роботу.

Тому передусім потрібно чітко відкалібрувати запит щодо вакансії, навички та досвід.

Ми звертаємо увагу на практичний досвід, особисті досягнення, інтереси та цілі, які перед собою ставить людина. Відповідно, такого роду інформація повинна бути викладена у резюме. Додаткові курси, навчання за кордоном, курси підвищення кваліфікації — це, безперечно, плюс.

Лаконічність і стислість викладення відомостей у резюме дозволяють одразу скласти перше враження про те, як людина мислить, яку інформацію вважає головною. Наявність фотографії теж буде корисною.

І головне: потрібно писати правду.

Кілька факторів, які є вирішальними при прийнятті рішення щодо прийому на роботу: