Закон і Бізнес


Орієнтир — на ризики

Підприємства можуть залишити без перевірок, а також печаток і статутів


Влада і закон, №52 (987) 25.12—31.12.2010
2722

В Україні більш як удвічі скоротять кількість контролюючих організацій. Крім того, за словами віце-прем’єра Сергія Тігіпка, можуть бути скасовані печатки, статути та обов’язковість формування статутних фондів підприємств.


За даними, які навів С.Тігіпко, наразі в Україні діє 79 перевіряючих структур. «Скажімо, в Грузії їх тільки 20. У нас оті 79 що¬дня ходять і шукають щось. Ми прийняли рішення, що один центральний орган виконавчої влади повинен мати один перевіряючий орган. До адміністративної реформи ми планували, що кількість контролюючих структур буде скорочено вдвічі, а тепер, напевно, буде й більше», — цитує віце-прем’єра УНІАН.
За словами урядовця, контролюючі служби зобов’яжуть застосовувати орієнтований на ризики підхід до перевірок. «Нічого перевіряти велике підприємство, якому є чим ризикувати. Треба перевіряти мале підприємство, якщо воно, скажімо, 10 років нічим не займалося і раптом завозить велику партію товару», — сказав С.Тігіпко.
Він також нагадав про наміри скасувати печатки. «Адже ніде у світі не потрібні печатки, статути, не потрібно статутного фонду. Це все забирає час і гроші підприємця. І тут важливо внести відповідні зміни», — наголосив віце-прем’єр.
За його словами, передбачені також суттєві зміни в переліку ліцензійних видів робіт. «Що таке ліцензія? Це черга, хабарі, це зв’язали руки підпри¬ємцю і чекаємо, коли наповниться бюджет», — зауважив С.Тігіпко. Він додав, що в Україні на 92% вже скорочено ліцензовані види робіт.