Закон і Бізнес


Секрет відпустки

Якщо хочете розтягнути час — займіться екстримом


Під час такого стрибка кілька хвилин дійсно можуть видатися вічністю.

№22 (1320) 03.06—09.06.2017
7818

Вчені назвали два способи уповільнити у свідомості людини хід часу, які, зокрема, можуть допомогти відпочивальникам «розтягнути» відпустку.


Як повідомляє The Telegraph, американський нейрофізіолог і письменник Девід Іглман говорить, що один з таких методів — зазнати екстремальних, тобто таких, що шокують, відчуттів, наприклад під час падіння з великої висоти.

Дослідник пояснює, що в разі небезпеки мозок повністю фокусується на критичній ситуації. Це приводить до того, що спогади стають чіткішими, яскравішими й детальнішими, ніж зазвичай. Коли людина прокручує в пам’яті цю подію, їй здається, що вона тривала довше, ніж насправді.

Таким чином, людям, які хочуть розтягнути час у відпустці, варто зайнятися екстремальними видами відпочинку, наприклад банджі-джампінгом або стрибками з парашутом.

Другий спосіб «маніпулювання» часом запропонував викладач психології з Міського університету Лідса у Великій Британії Стів Тейлор. За його словами, сприйняття часу пов’язане з опрацюванням мозком інформації: чим більше даних отримує людина, тим повільніше, як їй здається, спливає час.

У зв’язку із цим психолог рекомендує мандрівникам вирушати в незвідані місця, пробувати щось нове й заводити в поїздках нових друзів. Причому на сприйняття інформації потрібно спрямувати всю свою увагу, оскільки це також впливає на уповільнення ходу часу, говорить експерт.