Закон і Бізнес


Приманка для грошей


№22 (1320) 03.06—09.06.2017
4785

Народні обранці знову перейнялися питанням тіньових доходів українців. В парламенті зареєстровано два проекти щодо легалізації майна в зв'язку з добровільним декларуванням майнового стану та не задекларованих доходів фізосіб.


Ідеться про проекти «Про легалізацію майна в зв'язку з добровільним декларуванням майнового стану та незадекларованих доходів фізичних осіб» (№6504) та «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо легалізації майна в зв'язку з добровільним декларуванням майнового стану та незадекларованих доходів фізичних осіб)» (№6505).

Перший, передбачає, що легалізації підлягатимуть, зокрема,  кошти, цінні папери, частки в бізнесі, нерухомість, транспортні засоби й ін. Не підлягатиме майно: права на яке оскаржуються в суді; надання прав на яке не передбачене чинним законодавством; гроші, отримані в якості кредитів; майно, яке підлягає передачі на користь держави; майно, яке вилучено з цивільного обороту.

Другим проектом пропонується з 1 січня 2018 року встановити податок на доходи фізосіб, які задекларували такі доходи до 100 тис. грн., в розміні 5% бази оподаткування, для тих хто більше – 10%. При цьому передбачається оподатковувати доходи за ставкою 0% легалізовані кошти, якщо вони покладені на спецрахунки в банках на безоплатній основі на 2 роки або на них придбано довгострокові державні облігації зі строком погашення 5 років.