Закон і Бізнес


Відсьогодні в Україні скасовано деякі валютні обмеження


31.05.2017 17:16
10028

НБУ скасував заборону на купівлю іноземної валюти у разі наявності у клієнта власних коштів на рахунках у сумі, що перевищує $100 000 в еквіваленті. Також знімаються обмеження для фізосіб на переказ коштів за кордон для неторговельних операцій.


Такі зміни затверджено постановою Правління НБУ від 30 травня 2017 року № 44 «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України», передає «Закон і Бізнес».

 Скасування обмеження  для фізичних осіб на переказ коштів за межі України для неторгівельних операцій, набуває чинності 12 червня 2017 року. Решта змін, затверджених цим документом, набувають чинності з 31 травня 2017 року, тобто сьогодні.

Документом скасовується заборона на купівлю іноземної валюти у разі наявності у клієнта власних коштів на рахунках у сумі, що перевищує 100 тисяч доларів США в еквіваленті. Раніше, за умови перевищення вказаної суми, клієнт мав виконувати зобов’язання за рахунок власної іноземної валюти.

Також знімаються обмеження для фізичних осіб на переказ коштів за межі України для неторговельних операцій. Раніше вони були обмежені сумою не більше 150 тисяч гривень на місяць (за винятком деяких випадків).

Крім того, банкам буде дозволено здійснювати операції з обміну іноземної валюти без обмежень щодо групи Класифікатора іноземних валют та банківських металів як на міжбанківському, так і на міжнародному валютному ринку. Досі операції з обміну здійснювалися виключно в межах однієї групи Класифікатора, за винятком  операцій, які здійснюються: на міжбанківському та міжнародних валютних ринках для виконання зобов’язань за імпортними договорами, а також на міжнародних валютних ринках з купівлі іноземної валюти 1-ї групи Класифікатора за іноземну валюту інших груп.

У той же час Національний банк вирішив зберегти дію вимоги про обов’язковий продаж надходжень в іноземній валюті з-за кордону на користь юридичних осіб на рівні 50%.

Закон і Бізнес