Закон і Бізнес


Кабмін пропонує узаконити слідчі ізолятори СБУ


Через інформацію про можливі випадки катувань, правозахисники і раніше звертали увагу на ізолятори СБУ та навіть проводили позапланові перевірки таких установ.

29.05.2017 16:13
4721

Кабінет Міністрів пропонує дозволити Службі безпеки України тримати під вартою арештантів у своїх власних СІЗО. Вони існують і зараз, щоправда поза законом та під іншою назвою.


Відповідний законопроект «Про внесення змін до Законів України "Про попереднє ув'язнення" та "Про Службу безпеки України" щодо функціонування слідчих ізоляторів» № 6521 зареєстрований у Верховній Раді, передає «Закон і Бізнес».

Документом пропонується внести зміни в закони «Про попереднє ув'язнення» та «Про Службу безпеки України», якими хочуть дозволити СБУ містити у власних ізоляторах підозрюваних в кримінальних та адміністративних порушеннях.

Як відомо, раніше СБУ не мала таких повноважень. Якщо закон буде прийнято, спецслужба отримає право на власні СІЗО. Крім цього, керівники СБУ зможуть видавати дозволи на проведення в ізоляторах спецоперацій з використанням світлозвукових пристроїв відволікаючої дії, водометів та інших технічних засобів.

Згідно проекту, слідчі ізолятори Служби безпеки України відносяться до установ для тримання осіб, щодо яких як запобіжний захід обрано тримання під вартою або до яких застосовано тимчасовий чи екстрадиційний арешт.

Нагадаємо, на незаконне функціонування слідчих ізоляторів СБУ під назвою «ізолятор відділу забезпечення досудового слідства СБУ» звернув увагу директор Харківської правозахисної групи Євген Захаров у доповіді «Служба безпеки України та права людини».

Закон і Бізнес