Закон і Бізнес


Я в інспектори піду...

Звільненим суддям може знайтися робота у ВРП


№21 (1319) 27.05—02.06.2017
МАРИНА ЗАКАБЛУК
17254

Членам Вищої ради правосуддя допомагатимуть виконувати роботу інспектори. Поки що відповідна служба ще не створена, але міжнародні експерти вже сьогодні радять, представників яких професій краще призначати на інспекторські посади.


Як відомо, у законі «Про Вищу раду правосуддя» передбачено: для забезпечення здійснення членами цього органу своїх повноважень діє служба інспекторів. Її представники, зокрема, аналізуватимуть матеріали справ, переданих членам ВРП, збиратимуть необхідну інформацію та готуватимуть проекти висновків з того чи іншого питання.

До охочих зайняти інспекторські крісла висуваються вимоги мати вищу юридичну освіту та стаж професійної діяльності у сфері права не менше ніж 5 років. Представники якої професії краще справлятимуться з такою роботою?

Свої рекомендації членам ВРП дали іноземні фахівці. Так, під час семінару «Дисциплінарна відповідальність суддів в Україні» Жозе Мануель Дуро Матеус Кардозо з Апеляційного суду Лісабонського суддівського округу розповів, що в країнах Європейського Союзу, де існують служби інспекторів,такими особами переважно є служителі Феміди та прокурори з досвідом роботи у відповідній юрисдикції.

«Дисциплінарний інспектор — дуже важлива посада, яка передбачає виконання делікатних функцій. Людина повинна мати значний досвід і відмінно знати судову систему. Це дозволить їй розуміти та визначати наявність ознак дисциплінарного правопорушення в діях суддів», — наголосив португалець.

Водночас, аби запобігти неефективній роботі служби, спеціалісти радять не призначати на посади юристів, котрим бракує знань щодо особливостей діяльності Феміди. Крім того, у багатьох країнах більш жорсткі вимоги до мінімально необхідного досвіду роботи: у Франції та Бельгії — 10 років, в Італії та Болгарії — 12, в Іспанії та Португалії —15.

«У цілому прийнято, що в інспектора має бути більший стаж роботи та звання, ніж у судді, стосовно якого порушено дисциплінарне провадження. Це полегшує інспекторові завдання й забезпечує якість роботи. Саме так відбувається в Португалії, Франції та Туреччині. Прикметно, що в Італії інспектор мусить бути щонайменше суддею другої інстанції.