Закон і Бізнес


Незвані гості

Повірка електролічильника: про що варто знати громадянину


25.05.2017 15:17
Геннадій ПАМПУХА, Незалежний інститут судових експертиз
1134781

Дзвінок у двері квартири… До вас несподівано завітали працівники компанії-електропостачальника з перевіркою. Що треба знати кожному громадянину – спробуємо розібратися.


Повноваження перевіряльників

Згідно з правилами користування електричною енергією для населення, правилами користування тепловою енергією (Постанова про затвердження Правил користування електричною енергією для населення від 26 липня 1999 р., № 1357), працівник компанії-електропостачальника має право:

1. перевіряти стан приладів обліку;

2. знімати показання та проводити обстеження електроустановок побутових споживачів щодо виявлення споживання електричної енергії поза засобами обліку;

3. проводити не менш як один раз на 6 місяців контрольний огляд засобів обліку у побутових споживачів відповідно до затверджених графіків;

4. здійснювати планові повірки, обслуговувати та ремонтувати засоби обліку.

Документи, які має пред'явити особа, що здійснює перевірку

Зазначимо, що Ви, перш за все, маєте бути пильними у разі, якщо до Вас завітали від компанії-постачальника електроенергії.  У першу чергу, встановіть особу контролера, перевіривши його посвідчення. В ньому має бути зазначене:

1. чітке найменування компанії (філіалу або структурного відокремленого підрозділу)

2. фотографія працівника

3. ім’я та прізвище

4. посада

5. термін дії документу

6. розбірлива печатка.

Додатково попросіть надати направлення на перевірку. Адже трапляються непоодинокі випадки, коли інспектор не має направлення на перевірку та перевіряє користувача електроенергії за власним бажанням. Це є протиправним.

Після перевірки всіх документів Ви зобов’язані допустити працівника електрокомпанії до перевірки пристроїв. Виконання вищезазначених робіт з приладами обліку сторонніми особами не допускається. 

Акт перевірки

Після виконання будь яких робіт з приладами обліку (розпломбування, заміна тощо) перевіряльник зобов’язаний скласти відповідний акт про проведену роботу. Один примірник складеного акту або корінець відривного талону вручається споживачу.

Будьте поруч

Під час перевірки намагайтесь постійно бути поруч з інспектором, щоб у Вас не виникло ніяких сумнівів у правильності перевірки.  Якщо у Вас виявили порушення роботи приладів, перевіряльник має скласти акт про порушення, який він та Ви маєте підписати. Звісно, якщо у Вас є сумніви щодо перевірки, Ви маєте право не погодитися з інформацією, вказаною у даному акті. 

Представники компанії-постачальника не мають права під час перевірки вимагати від споживача будь-які платежі.

Не варто піддаватися спокусі зменшити облік споживання електроенергії за допомогою високочастотних приладів та пристроїв, індукційних магнітів та інших сторонніх приладів, за допомогою яких нібито можна «зекономити» на обсязі споживання електроенергії. Судовий експерт може навести дуже багато прикладів здійснення таких маніпуляцій, вивчаючи прилади, які надсилають обленерго до Незалежного інституту судових експертиз. Будь-яке втручання в систему обліку приладу може бути встановлене експертом. Тому хитрощі не дадуть зекономити, але дадуть підстави нарахувати штрафні санкції.

Експертиза допоможе

Якщо у вас виникають сумніви щодо правильної перевірки лічильників,  встановлення  зазначених порушень у акті, з’явилися спори про зрив пломби, перестав працювати лічильник, чи у вас є сумніви, що у вас розкрадають електроенергію або ж хтось втрутився в роботу лічильника електроенергії,  тут Вам має допомогти електротехнічна експертиза.

Даний вид експертизи проводиться з метою дослідження роботи електромережі та електрообладнання, встановлення причин виникнення в них аварійних режимів та ін.

Об'єктами електротехнічної експертизи є електрообладнання, електроприлади та їх фрагменти, електропровід, кабелі, пристрої електрозахисту (плавкі запобіжники, автоматичні вимикачі), електрокомутуючі пристрої тощо.

Електротехнічна експертиза допоможе:

- встановити причину нещасного випадку, пов’язаного з роботою та експлуатацією електроустановки;

- встановити джерело запалювання електричної природи, що призвело до виникнення пожежі (при його наявності);

- встановити причину зміни режиму роботи електроустановки чи її елементів;

- встановити причини недостовірного обліку електричної енергії;

- встановити причини нештатного (аварійного) режиму роботи елементів електроустановки;

- встановити технічні характеристики електротехнічного виробу і ін.

Висновок електротехнічної експертизи є належним доказом при вирішенні спору як в рамках суду, так і на етапі врегулювання конфлікту в досудовому порядку.

Закон і Бізнес