Закон і Бізнес


Секретні правила ФБ


№21 (1319) 27.05—02.06.2017
5226

Що можуть і що не можуть розміщувати на своїх сторінках 2 млрд користувачів Фесбуку? Понад 100 внутрішніх документів, що потрапили в розпорядження The Guardian, дають безпрецедентний доступ до принципів модерації соцмережі.


Модератори соцмережі перенавантажені роботою, нерідко на прийняття рішення в них є не більш як 10 с. Крім того, їх незадоволеність викликають непослідовність і дивний характер деяких правил. Особливо складними і заплутаними є правила, що стосуються сексуального контенту.

Газета наводить деякі приклади, з якими вона ознайомилася. Так, сказати: «Хто-небудь, пристрельте президента!» не можна, оскільки глава держави перебуває в категорії, що охороняється. Водночас цілком допустимо написати: «Щоб скрутити шию, всю силу потрібно спрямувати на центральну частину горла», адже подібні вислови не вважаються реальною загрозою.

Зняті на відео сцени насильницької смерті вважаються порушенням, проте не все з них потрібно обов’язково видаляти, оскільки вони можуть підвищувати обізнаність людей про такі важливі проблеми, як психічні розлади.

Деякі сцени не пов’язаного із сексом фізичного насильства (у тому числі щодо дітей) не підлягають видаленню, якщо в них немає елемента садизму та звеличення.

«Зроблені вручну» зображення голизни і сексуальних дій допускаються, тоді як виготовлені у цифровий спосіб — ні.

Є навіть окремі правила, що стосуються договірних матчів і канібалізму.

При цьому власник акаунту з кількістю підписчиків понад 100 тис. визнається «публічною фігурою» і позбавляється повною мірою захисту, який надається приватним особам.

Голова відділу глобальної політики Фейсбуку Моніка Біккерт визнає, що встановити єдині правила для 2 млрд користувачів по всій планеті дуже важко. «Як би ретельно ти не проводив розмежувальні лінії, завжди залишатимуться «сірі зони», — говорить вона. — Зокрема, в тому, що стосується сатири і гумору. Залежно від контексту один і той же вислів може бути допустимим або ні».