Закон і Бізнес


Вимушений компроміс


№20 (1318) 20.05—26.05.2017
5426

Після перенесення ревізійної роботи щодо сплати податків з районного рівня на обласний перевірок поменшало, а добровільна сплата податків збільшилась. Втім, це може бути пов’язане з браком кадрів у ДФС, де середня зарплата становить 5 тис. грн.


Про це говорили на зустрічі керівництва Головного управління Державної фіскальної служби у м. Києві з бізнесом на тему: «Результати роботи столичної фіскальної служби. Контрольно-перевірочна робота та взаємодія з платниками податків».

Столичні податківці відзначили, що надходження до Держбюджету від платників Києва в минулому році склали 36, 937 млрд грн, що становить 11% від загальних по Україні. Вочевидь, це має говорити про те, що наслідки реформи в столиці можуть свідчити про загальні тенденції по країні.

Як повідомила начальник ГУ ДФС у м. Києві Людмила Демченко, в 2016 році за рахунок добровільної сплати своїх зобов’язань киянами до держбюджету надійшло 96% податків і зборів (35 млрд грн), за рахунок погашення боргу – 3% (976 млн грн.), за рахунок контрольно-перевірочної роботи – 1% (320 млн грн.).

В той час, як за 1 квартал 2017 року до бюджету вже надійшло 19,4 млрд грн. З них за рахунок добровільної сплати – вже 97,8% (12,9 млрд грн.), за рахунок погашення боргу – 1,5% (200 млн грн.), за рахунок контрольно-перевірочної роботи – лише о,7% (85 млн грн.).

Втім, зниження тиску на бізнес може бути пов’язане не тільки з доброю волею самих фіскалів, але й з браком кадрів. Наразі замість відділів перевірок в кожній районній ДПІ створено один підрозділ камеральних перевірок, в якому працює 300 осіб. Відтак, керівництво столичної ДФС вважає, що перевірки мають проводитись автоматично бо в столиці зареєстровано 67 тис суб’єктів господарювання.

Заступник начальника ГУ ДФС у м. Києві Злата Лагутіна уточнила, що до реформи у відповідних підрозділах ДПІ працювало 915 осіб, натомість сьогодні штатна чисельність всього новоствореного Офісу аудит передбачає 600 осіб, а фактично там працює 540 осіб. Тому З.Лагутіна запросила аудиторів долучитись до роботи офісу, середня зарплата в якому становить 5 тис. грн. Водночас запевнила, що «ми ведемо боротьбу за зниження рівня корупції в наших рядах».

При цьому, якість роботи перевіряльників має покращуватись. За словами заступника начальника ГУ ДФС у м. Києві Володимира Варгіча, сьогодні киянами оскаржується більше 15 тис податкових повідомлень рішень на суму 40 млрд грн.