Закон і Бізнес


Експерти розповіли, що робити при атаці вірусу-здирника


15.05.2017 16:28
4781

В першу чергу необхідно ізолювати заражений комп'ютер, відключивши його від мережі передачі даних. Якщо користувач своєчасно помітив зараження, і вірус ще не торкнувся основних файлів, рекомендується вимкнути комп'ютер, щоб не втратити їх.


Як повідомляє РІА «Новости», такі рекомендації містяться у дослідженні компанії PricewaterhouseCoopers (PwC), передає «Закон і Бізнес».

«На поточний момент є ряд способів відключити вірус, але робити цього не рекомендується, так як всі ваші файли залишаться зашифрованими, і є невеликий ризик того, що після видалення всіх файлів вірусу, ви в подальшому не зможете відновити власну інформацію», — йдеться в повідомленні.

Тому, якщо ви вже стали жертвою вірусу, компанія рекомендує в першу чергу ізолювати заражений комп'ютер, відключивши його від мережі передачі даних. У випадку, якщо користувач своєчасно помітив зараження, і вірус ще не торкнувся основну частину файлів, рекомендується вимкнути комп'ютер, щоб не втратити додаткових даних.

«Зараз сили багатьох лабораторій кібербезпеки, і нашої в тому числі, сфокусовані на тому, щоб розробити засіб по розшифровці даних, і досвід підказує, що дуже ймовірно, такий спосіб буде знайдений, тому не варто піддаватися паніці», — зазначає PwC.

Раніше директор Європолу Роб Уейнрайт заявив, що масштабна кібератака по всьому світу з 12 травня торкнулася понад 200 тисяч користувачів в 150 країнах. Розробники антивірусу Avast повідомляли про 57 тисяч хакерських атак з використанням вірусу WanaCrypt0r 2.0. За даними компанії, в першу чергу вірус поширюється в Росії, Україні і Тайвані.

Як стало відомо раніше, хакери використовували модифіковану шкідливу програму Агентства національної безпеки (АНБ) США. Видання Financial Times з посиланням на аналітиків в області кібербезпеки повідомило, що інструмент американських розвідслужб, відомий як eternal blue ("невичерпна синява"), був суміщений з вірусом-здирником WannaCry.

Закон і Бізнес