Закон і Бізнес


Приватні клопоти

Детективам доведеться працювати у тандемі з виконавцями


№19 (1317) 13.05—19.05.2017
Олексій Соломко, радник АО Spenser&Kauffmann
11077
11077

В Україні з’явиться нова категорія осіб, які професійно займатимуться пошуком, збиранням та фіксацією інформації, розшуком предметів, майна, людей і тварин, установленням фактів та з’ясуванням різних обставин. Спробуємо розібратися, як перетинатиметься приватна детективна діяльність з роботою приватних виконавців.


Форми співпраці

Ухвалений Верховною Радою на травневі свята закон «Про приватну детективну (розшукову) діяльність» було направлено на підпис Президенту. До прийняття цього акта правом займатися подібною діяльністю серед недержавних суб’єктів мали тільки приватні виконавці. Та й ті ще не з’явилися на ринку, хоча відповідний закон було прийнято майже рік тому.

На відміну від детективів, приватні виконавці можуть проводити діяльність щодо виявлення майна тільки в межах виконавчого провадження, тобто виключно на підставі рішення суду про стягнення коштів. Для приватного детектива, як визначає новий документ, таких обмежень немає: він провадить свою розшукову діяльність з метою захисту інтересів особи, яка уклала з ним договір. При цьому межі таких інтересів не окреслені, а обґрунтування наявності дійсного інтересу залишатиметься на совісті самої особи — замовника послуг.

До того ж повноваження щодо розшуку майна боржника виконавцем, по суті, є гучним гаслом: профільний закон фактично обмежує повноваження виконавця можливістю направлення запитів до державних установ, які ведуть облік майна, та можливістю здійснювати за участю понятих візити за місцем проживання боржника чи достовірно встановленим місцезнаходженням його майна. І це все. На відміну від детектива, розшук боржника — фізичної особи виконавець сам не проводить, як не проводить розшук транспортних засобів боржника та іншого його майна.

Крім розшуку, приватний детектив має повноваження щодо фіксації інформації, встановлення фактів та з’ясування обставин, що також не завадило виконавцю у роботі.

Втім, якщо порівняти повноваження виконавця і детектива, то можна відзначити, що перший займається процесуальною роботою (приймає рішення та готує процесуальні документи), а другий — оперативною роботою щодо безпосереднього виконання прийнятих виконавцем рішень. Для прикладу, якщо слідчий у кримінальному провадженні буде працювати без оперативного працівника, то справу він розслідуватиме роками. Приватний детектив фактично і є тим самим оперативним співробітником у виконавчому провадженні, відсутність якого (навіть на законодавчому рівні) призвела до плачевної ситуації з виконанням рішень в Україні.

Переваги перед державними

Приватна детективна діяльність провадитиметься на комерційній основі. За законом, приватний детектив є підприємцем, а отже, діє виключно з метою отримання прибутку. Але такий підхід суперечить суті роботи приватного виконавця, який є уповноваженою від імені держави особою та якому законом заборонено займатися підприємницькою діяльністю. Звідси і передбачена законом різниця в доступі до професії. Аби стати приватним детективом, необхідно буде лише зібрати й подати певний пакет документів, а от щоб стати виконавцем — ще й скласти кваліфікаційний іспит.

Однак підприємницький характер діяльності приватного детектива є тією можливістю, яка відповідно до закону «Про виконавче провадження» дозволяє приватним виконавцям залучати його до участі в проведенні виконавчих дій як суб’єкта господарювання на платній основі. Заради справедливості варто зауважити, що закон не забороняє залучення приватних детективів на платній основі й державним виконавцям, однак, ураховуючи специфіку роботи державного органу, реалізувати цю можливість держвиконавцям буде вкрай складно.

Саме тому приватні виконавці отримають певну перевагу перед державними. Адже альтернативного приватним детективам органу влади (який міг би виконувати доручення держвиконавців щодо розшуку боржника та його майна, фіксувати інформацію та встановлювати факти) наразі не існує.

Тож найближчим часом приватний виконавець стане першим замовником послуг приватних детективів. Можна навіть спрогнозувати, що той виконавець, який працюватиме без залучення приватного детектива, приречений на негативний результат у виконанні рішення.

І, звісно, залишається сподіватися, що початок діяльності приватних детективів не затягнеться так довго, як поява приватних виконавців, і їхня робота розпочнеться одночасно.