Закон і Бізнес


Конче гроші потрібні


№19 (1317) 13.05—19.05.2017
6207

Пропонується скасувати граничну суму доходу з якого сплачується єдиний соціальний внесок. Автори ідеї скаржаться, що в Пенсійному фонді не вистачає грошей. Чи досягне прийняття документу своєї мети?


В парламенті зареєстровано законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» щодо скасування максимальної величини бази нарахування єдиного внеску» (№6414).

Проектом закону пропонується скасувати максимальну величину бази нарахування ЄСВ, яка на сьогодні дорівнює 25 розмірам прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом, на яку нараховується єдиний внесок (з 1 травня — 42100 грн).

На думку авторів проекту, певна кількість пенсіонерів отримує пенсію від суми доходу, з якого не були сплачені страхові внески. Саме тому, проектом пропонується скасувати максимальну величину бази нарахування ЄСВ.

Утім розробники чомусь не врахували що, відповідно до законодавства, у разі, коли розмір пенсії обчислюється від суми заробітку, то береться лише та частина, з якої було сплачено внесок. Тож якщо прибрати обмеження, навпаки, деяким громадянам доведеться згодом виплачувати підвищену пенсію, особливо це стосується керівників державних підприємств. Та, очевидно, гроші треба сьогодні, а завтра – хоч потоп.