Закон і Бізнес


У ЧНТУ відкрито кабінет історії адвокатури


03.05.2017 17:17
4716

В Інституті права та соціальних технологій, що при Чернігівському національному технологічному університеті, урочисто відкрили кабінет історії адвокатури.


Цей проект спільно реалізували Національна асоціація адвокатів України, Рада адвокатів Чернігівської області та Центр досліджень адвокатури і права НААУ, передає «Закон і Бізнес».

У заході взяли участь заступник голови НААУ, РАУ Валентин Гвоздій, керівник Центру Ірина Василик, ректор ЧНТУ, професор Сергій Шкарлет, декан юридичного факультету Інституту права та соціальних технологій ЧНТУ Інна Бердник, завідувач кафедри кримінального права та правосуддя Інституту права та соціальних технологій ЧНТУ Михайло Головко.

Відкриття кабінету історії адвокатури в Чернігові пов'язано з таким фактом, як створення першої в Україні губернської колегії адвокатів 1922 року відповідно до тогочасної судової реформи.

«Чернігівщина має дуже багату історію професії. Це повинно мотивувати нашу молодь здобувати глибокі знання і стати справжніми професіоналами», — сказав на урочистому відкритті заступник голови НААУ Валентин Гвоздій.

Крім того, в ЧНТУ відбувся круглий стіл на тему «Адвокатура Чернігівщини: сторінки історії».

Круглий стіл був присвячений одразу декільком періодам історії української адвокатури — адвокатурі Гетьманщини; діяльності архиєрейських та монастирських адвокатів, особливостям формування адвокатури Чернігівщини у дореволюційний період; функціонування адвокатури Чернігівщини у радянський час. В ході доповідей були представлені біографії окремих адвокатів Чернігівщини.

Під час круглого столу були презентовані стенди, розроблені дослідницьким Центром для кабінету історії адвокатури та видання з історії, які курує НААУ.

«Ініціативи НААУ та Центру досліджень адвокатури і права, які направлені на увічнення пам'яті про адвокатів, в тому числі шляхом відкриття кабінетів історії адвокатури у всіх регіонах України, наукові дослідження історії адвокатури та адвокатської біографістики, видання наукових праць мають важливе значення і для якості юридичної освіти, і для престижу адвокатської спільноти», —  зауважив В. Гвоздій.

За підсумками круглого столу було прийнято ухвалу, в якій визначено основні напрямки подальших досліджень історії адвокатури Чернігівської області. Зокрема, відкриття на базі Хмельницького університету управління та права кабінету історії адвокатури Чернігівщини; видання окремої монографії з історії адвокатури Чернігівщини та діяльності архиєрейських та монастирських адвокатів (стряпчих) у захисті прав православної церкви та про адвокатуру ранньомодерної держави — Гетьманщини. Навчально-науковому інституту права і соціальних технологій ЧНТУ рекомендовано запровадити практику наукових досліджень серед студентів, зокрема курсових та дипломних робіт, щодо діяльності та доробку адвокатів Чернігівщини, а також їхнього внеску у розвиток адвокатури та державного будівництва України.

Окрім того, планується активізувати участь Центру досліджень адвокатури і права при НААУ, Навчально-наукового інституту права і соціальних технологій Чернігівського національного технологічного університету та Ради адвокатів Чернігівської області у проведенні Шрагівських читань. Такий захід проводиться на пошану адвоката, першого голови української фракції у І Державній думі Російської імперії Іллі Шрага. Учасники круглого столу також рекомендували Чернігівському обласному інституту післядипломної педагогічної освіти в ім. К.Д. Ушинського впроваджувати на курсах підвищення кваліфікації для вчителів історії та правознавства наукові розробки Центру досліджень адвокатури і права при НААУ з історії адвокатури.

Закон і Бізнес