Закон і Бізнес


Перемудрив себе


№17-18 (1315-1316) 01.05—12.05.2017
6595

Жителя Іспанії зобов’язали виплатити колишній дружині компенсацію за хатню роботу. Суд постановив: при роздільному майні подружжя така праця вважається внеском у спільні витрати.


Судова колегія автономного співтовариства Кантабрія (північ Іспанії) винесла рішення про виплату компенсації в розмірі €23628 за хатню роботу, яку колишня дружина одного з місцевих жителів виконувала впродовж 6 років.

Пара перебувала в шлюбі, за умовами якого їхнє майно було роздільним, а оскільки обоє працювали, прибиранням та іншою домашньою роботою займалася спеціально найнята для цього жінка. У 2007 році подружжя домовилося, що всі домашні клопоти ляжуть на плечі дружини, яка заради цього звільнилася з роботи.

Так тривало до 2013 року, коли сім’я розпалася і з’ясувалося, що весь цей час чоловік відкладав гроші, які раніше платив хатній робітниці, і непогано поповнив свої статки. У свою чергу жінка була від нього повністю матеріально залежна й не мала ніякого додаткового утримання.

Суд першої інстанції ухвалив виплатити їй більш як €23000, а після спроби оскарження аналогічну ухвалу винесла і Судова колегія Кантабрії.

При такому виді сімейних відносин, коли подружжя не має сумісного майна, виконання хатньої роботи розглядається як «форма внеску в спільні витрати». Для підрахунку розміру виплати за основу була узята половина мінімальної зарплати, оскільки колишня дружина обслуговувала і саму себе, за період тривалістю 6 років.