Закон і Бізнес


Довічне виключення


№16 (1314) 22.04—30.04.2017
5813

Народні депутати вирішили зменшити кількість випадків, у яких жінка може бути засуджена до довічного ув’язнення. Пояснюється це тим, що жінки самі часто страждають від злочинних дій.


Чинна редакція ч.2 ст.64 Кримінального кодексу передбачає, що довічне позбавлення волі не застосовується до осіб, які вчинили злочини у віці до 18 років і до осіб у віці понад 65 років, а також до жінок, що були в стані вагітності під час вчинення злочину або на момент постановлення вироку.

Водночас законопроектом «Про внесення змін до  деяких законодавчих актів щодо удосконалення порядку запобігання та протидії дискримінації в Україні» (№6353) передбачається розширити перелік цих виключень. Ініціатива встановлює, що довічне ув’язнення не може застосовуватись «до жінок, які вперше вчинили злочин».

«Дослідження доводять, що значне число жінок, засуджених до цього покарання за серйозні насильницькі злочини, вчинювали їх через те, що самі неодноразово піддавались насильству», – йдеться у пояснювальній записці до проекту. На думку нардепів, обставини вчинення жінками окремих злочинів, тяжкість спричиненої ними шкоди, порівняно незначний ступінь небезпеки цих жінок для суспільства надають підстави стверджувати, що існуюча система кримінально-правового впливу щодо них у низці випадків досить сувора й об’єктивно не обґрунтована.

Водночас жодних виключень для чоловіків, які вчинили злочин вперше проектом не передбачено.