Закон і Бізнес


Їжте, не отруїтесь!


№15 (1313) 15.04—21.04.2017
5450

Держспоживслужба перевірятиме виробників харчової продукції без попередження, якщо існує загроза життю чи здоров’ю людей. Натомість суб’єкт господарювання може знімати перевіряльників на камеру.


Парламентський комітет з питань аграрної політики рекомендує прийняти у цілому доопрацьований законопроект «Про державний контроль, що здійснюється з метою перевірки відповідності законодавству про безпечність та якість харчових продуктів і кормів, здоров'я та благополуччя тварин» (№0906).

В документі визначаються повноваження контролюючих органів та вимоги до контролю в цій сфері, правила контролю продуктів тваринного походження (м'ясо, риба, молоко, морепродукти), а також контролю імпортної продукції.

Передбачено, що у разі загрози життю та здоров’ю громадян перевірка суб’єкта господарювання буде здійснюватися без попередження. Водночас, є й додаткові гарантії забезпечення прав бізнесу, ліквідації корупційних ризиків. Зокрема, процедуру інспектування можуть фіксувати не тільки ревізори Держспоживслужби, а й суб’єкти господарювання. 

Втім, вочевидь всіх корупційних ризиків уникнути навряд чи вдасться. Оскільки для перевірки не потрібен сам факт отруєння, а лише припущення про його загрозу. А отруїтися, за бажання, можна будь-чим, якщо вживати, наприклад, «осетрину другої свіжості».