Закон і Бізнес


Страсті по КС

Бажання нардепів порахувати гроші у суддівських кишенях позбавило українців конституційної скарги


№15 (1313) 15.04—21.04.2017
ЛЕВ СЕМИШОЦЬКИЙ
111164

Намагання порахувати гроші в суддівських кишенях настільки захопило нардепів, що їм не вистачило цілого пленарного дня, аби ухвалити новий закон «Про Конституційний Суд України». Як наслідок, громадянам доведеться ще півроку чекати можливості оскаржити судові рішення через неконституційність положень, у них застосованих.


Понад 900 поправок до нової редакції закону про КС (проект №5336-1) вирішили розглянути за повною процедурою на страсному тижні. І цей факт, напевне, наклав відбиток на обговорення документа.

Спочатку зіткнулися дві теоретичні доктрини: КС — це все ж таки суд чи орган конституційної юрисдикції? Наразі в проекті він визначений, за словами голови профільного комітету Руслана Князевича, як «не зовсім суд». Так і залишили.

Потім трохи посперечалися про державну атрибутику та доступ до відкритих частин слухань у КС. Побіжно згадали про довіру до судової системи, яку, напевне, не можна відновити, доки когось не звільнити. І навіть не звернули уваги на застереження про скриню Пандори, котру відкриває норма, що уможливлює оскарження в КС актів, які втратили чинність.

Певні дискусії викликали нові вимоги до кандидатів у судді КС, зокрема в частині «виявлення прихильності» до певної політичної сили та цензу осілості. Й особливо — процедура формування комісій, які будуть добирати претендентів на вакансії в Суді. Складалося враження, що хтось уже приміряє на себе малинову мантію…

Коли ж дійшла черга до поправок щодо винагороди суддям КС, нардепи пожвавились. Адже лише оклад мав би становити 180 тис. грн., а з усіма передбаченими доплатами заробіток кожного сягав би 300 тис. І це, за словами самих нардепів, буде найвища зарплата в державі. Інших обурили майбутні пенсії суддів КС у 240 тис. грн. Мовляв, мета проекту — надати їм «різних пряників і коврижок, щоб мовчали».

З 910 поправок до проекту нардепи не підтримали жодну. Втім, як і сам закон у цілому. Як не намагався Р.Князевич урятувати документ від провалу, цього разу нардепи не пристали на пропозицію заплющити очі й проголосувати за документ у цілому з «подальшими техніко-юридичними правками, щоб хоча б повихолощувати те, що треба».

За Реламентом ВР (ст.94) до цього питання можна буде повернутися лише на наступній черговій сесії, тобто не раніше вересня. А громадяни можуть і надалі чекати, коли їм дадуть можливість скористатися таким прогресивним інструментом для захисту свої прав, яким на вищому рівні називали інститут конституційної скарги.