Закон і Бізнес


Школа стартуватиме з нуля

ВККС створила НШС на чолі з екс-головою ВС


Суддівські проблеми, №52 (987) 25.12—31.12.2010
3196

Вітчизняна Феміда поступово звикає до коректив, унесених законом «Про судоустрій і статус суддів», і намагається жити за новими правилами.


Вища кваліфікаційна комісія суддів теж намагається йти в ногу з часом. Так, на засіданні, яке відбулося 21 грудня, постійно діючий орган спустив на воду корабель під назвою «Національна школа суддів», обрав його капітана і визначив курс майбутнього плавання.

Для належного кваліфрівня

Законодавці визначили, що НШС — державна установа зі спеціальним статусом при ВККС, вона забезпечує підготовку висококваліфікованих кадрів для судової системи, здійснює науково-дослідну діяльність.
Секретар комісії Володимир Маслій повідомив, що було три концепції створення НШС. Першу за¬пропонував «кваліфікаційник» Микола Мельник: рішенням ВККС створюється НШС, призначається ректор, який займається її формуванням.
Школа — нова юридична особа, а Академія суддів ліквідовується указом Президента.
Ректор АС Ірина Войтюк пропонувала свій варіант: змінити назву академії та її статут і продовжити ді¬яльність НШС на основі АС зі збереженням матеріальної та інтелектуальної бази.
Ініціатором третьої концепції став член Ради суддів господарських судів Віктор Москаленко. На його думку, Державна судова адміністрація повинна була б передати Академію суддів «кваліфікаційникам» і створити на її базі НШС.
Після зваження всіх за і проти ВККС зупинилася на першій концепції. «Розумієте, нова юридична особа створюється у зв’язку з тим, що Академія суддів перебувала у віданні виконавчої влади, а не судової. Тому ми не можемо її передавати», — пояснив голова комісії Ігор Самсін.
Нагадаємо: указом Президента від 11.10.2002 при ДСАУ було створено Академію суддів, якій передали держмайно і кошти ліквідованої тим же документом Української академії суддів, що діяла при Мін’юсті.

«Поставити на ноги»

До компетенції ВККС належить і призначення ректора НШС. Тому вона відразу ж узялася за вирішення й цього питання. Член комісії Ніна Фадєєва запропонувала на цю посаду кандидатуру екс-очільника Верховного Суду Василя Маляренка. Більше претендентів не було.
Після зачитування всіх заслуг колишнього Голови ВС перед Фемідою комісія поцікавилась у В.Маляренка, чи дає він згоду на зайняття посади. «Звичайно, я згоден», — відповів суддя у відставці.
М.Мельник повідомив присутніх, що В.Маляренко дав комісії «конкретні й розгорнуті пропозиції щодо формування НШС», аби остання якнайшвидше була створена і могла розпочати свою діяльність.
«Кваліфікаційники» голосували відкрито, і В.Маляренко отримав підтримку всіх 10 членів комісії. І.Самсін привітав новообраного ректора, зазначивши, що доведеться пройти складний шлях, створювати НШС з нуля. На думку керівника ВККС, В.Маляренко «зможе поставити на ноги цей орган».
Після привітань комісія відразу ж поставила перед ректором завдання: до 20 січня 2011 р. підготувати план заходів щодо створення НШС, а до 1 лютого розробити проект статуту.
«Хоча незабаром і Новий рік, але потрібно ставати до роботи», — наголосив І.Самсін. Тому В.Маляренко та І.Войтюк попрощалися з членами комісії і вже в коридорі поговорили про перші кроки, необхідні для функціонування школи для законників: передання майна Академії суддів, підготовку статуту.
До речі, в проекті держбюджету на наступний рік з’явився новий рядок — «Організація практичної підготовки кандидатів на посаду судді, підготовка суддів та працівників апарату судів Національною школою суддів України». На ці потреби заплановано виділити майже 5,5 млн грн.

Зняти мантію

У той час як у коридорі обговорювали питання створення школи суддів, комісія розглядала постанову Генпрокурора Віктора Пшонки про усунення Ольги Донець з посади судді Київського райсуду м.Харкова у зв’язку з притягненням її до кримінальної відповідальності.
«Генпрокуратурою розслідується кримінальна справа за обвинуваченням судді Київського райсуду м.Харкова О.Донець у скоєнні злочину, передбаченого ч.2 ст.368 Кримінального кодексу («Одержання хабара»), — повідомив член ВККС Дмитро Сокуренко.
За його словами, в ході досудового слідства встановлено, що О.Донець у жовтні 2009 р. одержала від адвоката одного з підсудних першу частину хабара в розмірі $700, а 9.11.2010 — другу ($300) за переквалі¬фікацію дій підсудного та призначення йому покарання, не пов’язаного з позбавленням волі. «29 листопада цього року О.Донець пред’яв¬лено обвинувачення у скоєнні злочину. Свою вину в одержанні хабара суддя не ви¬знала і показала, що коштів не отримувала», — зачитав постанову Д.Сокуренко.
Проте, як зазначив «кваліфікаційник», вина О.Донець у скоєнні інкримінованого їй злочину підтвер¬джується заявами та показаннями, протоколом обшуку службового кабінету, під час якого було виявлено й вилучено кошти, отримані як «винагорода», та ін.
Комісія прийняла рі¬шення за зачиненими дверима: О.Донець відсторонили від роботи.

Потреба в цивілістах

Окрім зазначених питань, на минулому тижні ВККС роздавала рекомендаційні «перепустки». Незабаром лави Вищого адмінсуду поповнять представники Київського апеляційного адмінсуду Михайло Зайцев та Едуард Швед. А 13 законників після парламентського схвалення працюватимуть у Вищому спеціалізованому суді з розгляду ци¬вільних і кримінальних справ.
До деяких претендентів у «кваліфікаційників» не було жодних питань. Але й на «екзаменованих» комісія витрачала не дуже багато часу: від 20 с до 3 хв. Декому комісія радила дорогою додому підучити зміни до законодавства.
«Яке у вас бачення проходження, якщо можна так сказати, служби у ВЦКС?» — запитав член ВККС Микола Пінчук у представника Військового апеляційного суду Центрального регіону Олександра Єлфімова. «Я хотів би працювати в кримінальній палаті», — зазначив претендент. Тоді В.Маслій поцікавився: якщо потрібно буде «записатися» до цивільної палати, то чи зможе О.Єлфі¬мов працювати в ній. «Батьківщина накаже, то будемо працювати», — відповів кандидат.
В.Маслій не даремно запитав про можливість виникнення такого вибору: нині у ВЦКС законників, які розглядають кримінальні справи, набагато більше, ніж цивілістів. Тому, можливо, деяким людям у мантіях доведеться перекваліфіковуватися.

Марина ЗАКАБЛУК