Закон і Бізнес


Мінфін назвав конкретні порушення ДФС при відшкодуванні ПДВ


13.04.2017 12:06
4496

«Біля 50-60% всієї корупції в Державній фіскальній службі було пов’язано саме з відшкодуванням ПДВ. Цей процес був повністю закритим, і ніхто окрім посадових осіб ДФС не мав доступу до інформації».


Про це ідеться у оприлюдненому Міністерством фінансів аналізі виплати бюджетного відшкодування ПДВ за січень-жовтень 2016 року 100 підприємствам, передає «Закон і Бізнес».

Як зазначено у документі, результати аналізу реєстрів заяв про відшкодування вказують на низку потенційних порушень норм Податкового кодексу з боку посадових і службових осіб ДФС та Держказначейства.

Зокрема, порушення узагальнюються за такими групами:

- у 72 компаній зі 100 хоча б в одному місяці була необґрунтовано зменшена сума відшкодування (сума висновку < заявлена сума - сума ППР). Мінфін відзначає вірогідність, що ДФС відмовляла платникам податку у відшкодуванні сум в повному обсязі. 72 компанії потенційно недоотримали близько 3,2 млрд грн.

- у 50 компаній зі 100 хоча б в одному місяці порушені строки формування висновків ДФС. По деяким заявкам ДФС не надавало висновки Казначейству інколи по 100-300 і більше днів, хоча законом передбачено максимум 85 днів від дати подання заявки.

- у 72 платників зі 100 у 195 випадках було порушено максимально допустимий строк виплати відшкодування - 10 робочих днів від граничного строку закінчення перевірки до дати перерахування коштів на рахунок платника податку. В той час, як іншим платникам податку, при однаковій даті висновку і пізнішій даті подачі заяви на відшкодування ПДВ, кошти виплачувались у встановлений строк. Всього випадків виплати відшкодування окремим платникам податку поза чергою, тобто раніше, ніж платникам з пізнішими датами подання заяви і підписання відповідного висновку, нараховується більше 34. Тобто хронологія, встановлена законом, теж була порушена.

- 10 платникам податку з цих 72 сума відшкодування, незважаючи на підписаний висновок не виплачувалася 100 і більше днів, хоча законом було передбачено максимум 5 днів. При цьому висновки на виплату бюджетного відшкодування іншим платникам податку Казначейством виконувались. В деяких випадках висновки передавались територіальним органом ДФС в Казначейство та відшкодування здійснювалося протягом одного робочого дня від дати висновку.

За результатами аналізу Мінфін анонсував проведення детальної спецперевірки порядку відшкодування ПДВ за 2016 і початок 2017 року (завки подані до 1 квітня 2017 року).

Нагадаємо, 1 квітня Мінфін відкрив електронний реєстр відшкодування ПДВ. Однак, як 2 квітня заявляв міністр фінансів Олександр Данилюк, виникли технічні проблеми з системо Акредитованого центру сертифікації ключів в ДФС.

Закон і Бізнес