Закон і Бізнес


Де у світі жити добре?


На думку укладачів рейтингу, життя у Відні схоже на казку, вулиці зачищені від злочинності, а транспорт ходить точно за розкладом.

№15 (1313) 15.04—21.04.2017
5715

Перш ніж відправляти людину у відрядження, багато працедавців звертаються до спеціальних рейтингів, які допомагають визначити, наскільки зміняться звичні умови життя. Також ці списки слугують орієнтиром для розширення бізнесу.


Один з визнаних рейтингів міст за якістю життя вже в 19-ий раз оприлюднила Міжнародна консалтингова компанія Mercer. Оцінка проводиться за 39 критеріями, серед яких: політична стабільність, рівень злочинності, обмеження особистої свободи, цензура, ситуація з освітою, транспортом, екологічна обстановка.

Як пояснюють укладачі, «для транснаціональних компаній та урядів життєво важливо мати якісну, достовірну, докладну й надійну інформацію про життя. Це не тільки дозволяє належним чином компенсувати співробітникам незручності, а й забезпечує орієнтир у плануванні».

Рейтинг цього року включає 231 зі 450 міст по всьому світу. Перший десяток списку здебільшого представлений європейськими містами. Причому перша п’ятірка не змінюється вже 5-ий рік. При цьому австрійська столиця витіснила Цюрих у 2009 році та з того часу залишається на провідній позиції.

Кращими містами в Азії та Латинській Америці визнані Сінгапур (25) і Монтевідео (79) відповідно. Причому перший очолює рейтинг за розвитком інфраструктури міста.

Серед країн Центральної та Східної Європи найвищі позиції в Праги (69). За нею розташувалися Любляна (76) і Будапешт (78). Більшість європейських міст залишалися стабільними щодо позиції в списку, за винятком Брюсселя (27), який втратив 6 місць через проблеми, пов’язані з тероризмом, і Рима (57), який опустився на 4 позначки через негаразди з вивозом відходів.

А ось Стамбул (133) впав відразу на 11 позицій через політичну нестабільність у Туреччині минулого року.

Прикметно, що Київ у цьому списку за рік піднявся на 2 пункти та став 174-им. Це вище за Санкт-Петербург і Тирану (обидва — 176), а тим більше за Мінськ (189), але трохи гірше, ніж показник Москви (168-е місце).

 

ТОП 10

Найкращі міста для мешкання

1. Відень, Австрія;
2. Цюрих, Швейцарія;
3. Окленд, Нова Зеландія;
4. Мюнхен, Німеччина;
5. Ванкувер, Канада;
6. Дюссельдорф, Німеччина;
7. Франкфурт-на-Майні, Німеччина;
8. Женева, Швейцарія;
9. Копенгаген, Данія;
10. Базель, Швейцарія.