Закон і Бізнес


Хто в країні головний?


№14 (1312) 08.04—14.04.2017
6400

Національна асамблея залишилася без законодавчих функцій. Верховний суд країни визнав, що парламент порушує закони та перебрав на себе його обов’язки на невизначений строк.


Як наголошується в постанові, поки Національна асамблея нехтує чинними законами, її функції виконуватиме сам Верховний суд або призначений ним орган.

Ще в серпні 2016 року ВС дійшов висновку, що більшість у парламенті, котра протистоїть главі держави, порушує законодавство, оскільки привела до присяги трьох депутатів, дію мандатів яких було припинено через імовірні порушення на виборах. Опозиція вгледіла в цьому рішенні спробу уряду обмежити її вплив.

Раніше ВС Венесуели вже позбавив парламентарів депутатської недоторканності, відкривши тим самим шлях до їх кримінального переслідування.

Так і рішення ухвалювалися на тлі глибокого конфлікту між урядом президента-соціаліста Ніколаса Мадуро й опозицією. Остання вже впродовж багатьох місяців добивається референдуму про імпічмент глави держави, на якого покладає відповідальність за важку економічну кризу, що посилилася через різке падіння світових цін на нафту.

Н.Мадуро, проте, успішно відбиває будь-які спроби опозиції усунути його від влади.