Закон і Бізнес


«Don’t Worry, Be Happy»

Як правникам боротися зі стресом: віджиматися, співати й залишатися людиною


№13 (1311) 01.04—07.04.2017
Аліна ІРИЦЯН, Право.ру
25639

Неважливо, до якого розряду юристів ви належите та де працюєте: у великій чи маленькій компанії. У будь-якому разі ви зазнаєте підвищеного ризику депресій та нервових зривів. Тому що професія юриста — одна з найбільш стресових. Американський юрист Гері Росс, автор колонки в журналі Above the Law, розповів колегам, як надихати себе й інших та зберігати позитивну настроєність, аби уникнути «емоційного вигорання».


Повторюйте «мантри»

«Я вмію!», «Я зможу це зробити!», «Життя прекрасне!» й навіть... «Я володар світу!» («Ця — моя улюблена», — зізнається Г.Росс).

Постарайтеся вивчити якомога більше таких мотиваційних «мантр» і спробуйте використовувати їх тоді, коли це потрібно. Наприклад, якщо вам говорять, що у вас нічого не вийде й навіть намагатися не варто.

Повторюйте їх знов і знов. Перед роботою, перед діловою зустріччю, перед побаченням. Ви навіть можете робити це вголос. «Можливо, ви зможете змусити всіх у потягу метро скандувати їх разом», — жартує Г.Росс і розповідає, як «один божевільний хлопець у Чикаго» почав співати «Amazing Grace», а деякі люди стали співати разом з ним.

Співайте для настрою

На думку успішного юриста, котрий працював у Big Law і почав власну практику в юрфірмі Jackson Ross PLLC, спів може позитивно позначитися на внутрішньому стані та зняти напруження.

«Існує безліч пісень, які можуть підняти ваш настрій. У кожного свої фаворити», — пише Г.Росс. Він також наводить власний «позитивний» плейлист: «I Can» групи Nas, «Happy» Фаррелла Вільямса, «Firework» Кеті Перрі, «Big Balls» AC/DC і «Always Look on the Bright Side of Life» Ерика Айдла.

Діліться позитивом

Ви й самі можете поширювати гарний настрій. Правда, автор статті відзначає, що ця порада більше підійде для досвідчених юристів. На його думку, якщо молодий помічник адвоката буде дуже багато жартувати й посміхатися, прагнучи «поширювати позитивну настроєність», то його, швидше за все, «визнають божевільним».

«Утім, якщо ви вже працюєте у великій компанії, ведете практику або є старшим юристом у фірмі, де люди впродовж довгого часу працюють разом, то чом би й ні? Надихайте свою команду», — пише Г.Росс.

Він навів як приклад свого знайомого юриста, який керує урядовою контрактною компанією. «Щоранку його команда шикується у дві лінії, і вони починають кидати одне одному м’яч, вимовляючи мотиваційні фрази, коли його ловлять», — розповів Г.Росс.

Надихайте клієнтів

«Хіба клієнти не захочуть перебувати поряд із фахівцем, який випромінює позитивний заряд? Будьте щасливі! Можливо вони подзвонять вам просто так, щоб зарядитися від вас гарним настроєм?» — пише автор статті.

Можливо, якщо ви зможете змусити своїх заклятих ворогів і конкурентів дивитися на життя позитивно, вони зможуть стати вашими друзями, припускає Р.Росс.

Інші ідеї

Разом з тим він дає ще кілька порад для адвокатів, які допоможуть їм зберігати бадьорість і гарний настрій протягом дня:

• робіть віджимання прямо перед ланчем;
• завжди посміхайтеся, навіть якщо відчуваєте себе пригніченим;
• не дозволяйте поганим думкам закрадатися в голову;
• якщо ви «щасливий п’яниця», випивайте під час перерв, аби перебувати в гарному настрої; можете навіть запропонувати випити комусь зі своїх колег.

Фахівці клініки Мейо кажуьб, що позитивне мислення має для людини величезну користь, пише Г.Росс. Наприклад, знижує ризик простуди. «Думаючи позитивно, ви заощадите на пігулках», — жартує автор і радить усім юристам менше переживати. «Будьте щасливі, посміхайтеся неприємностям, робіть крок уперед і радійте тому, що маєте», — радить він насамкінець.