Закон і Бізнес


Залиш планшет, всякий хто до нас летить

Пасажирів низки авіакомпаній зобов'яжуть здавати велику електроніку в багаж


№13 (1311) 01.04—07.04.2017
5151

24 березня набрала чинності заборона на перевезення в салонах літаків, що прямують до США з ряду країн, великої електроніки. Тепер при таких польотах на борт не можна брати нічого більше мобільного телефону.


Згідно з новими правилами, нічого більшого за стільниковий телефон ввезти в США в салоні лайнерів не зможуть пасажири, що вилітають з Єгипту, Йорданії, Кувейту, Марокко, Катару, Саудівської Аравії, Туреччини та ОАЕ. Обмеження стосуються тільки рейсів, що здійснюються з 10 аеропортів, розташованих у цих країнах.

В той же день з подібним забороною виступили і влади Великобританії. Список країн трохи відрізняється: у нього входять Туреччина, Ліван, Йорданія, Єгипет, Туніс і Саудівська Аравія. Під обмеження потрапляють всі рейси, незалежно від аеропорту вильоту.

А міністр транспорту Канади Марк Гарно заявив, що його країна розглядає можливість введення подібних обмежень. Проте конкретних термінів не назвав. Причому, якщо влада Великобританії вказують мінімальні розміри пристроїв, які за новими правилами доведеться здавати в багаж: 16х9,3х1,5 см, то в постанові міністерства внутрішньої безпеки США нічого такого немає. Цілком ймовірно, що під заборону потрапить і «занадто великий» мобільник.

Пояснюються нові обмеження проблемами безпеки. Як уточнює Rambler News Service, заборона пов'язана з інформацією про підготовлюваний теракт «Аль-Каїди». За даними американських розвідслужб, терористи вже давно намагаються створити бомбу з низьким або нульовим вмістом металу для здійснення терактів на літаках.

Washington Post сумнівається в ефективності нововведень. Журналісти висловлюють припущення, що обмежувальні заходи не пов'язані з безпекою, а з лобізмом інтересів американських перевізників, яких останнім часом тіснять авіакомпанії з Близького Сходу, здатні за рахунок субсидій від своїх урядів запропонувати кращі ціни на трансатлантичні перельоти. Крім того, потрапили під особливу увагу американських чиновників авіакомпанії, вибирають багато забезпечені пасажири — бізнес - і перший клас цих авіакомпаній вважається кращим у світі.

На думку експертів, одна з головних незручностей, з якими можуть зіткнутися пасажири без планшетів і ноутбуків , — банальна нудьга. Втім, ряд авіакомпаній, що здійснюють трансатлантичні рейси, обіцяють, що не залишать пасажирів без розваг.

Перевізники поспішили запевнити пасажирів, що під час рейсу в США їм нудно не буде.