Закон і Бізнес


Портнов: Повідомлення в ЗМІ про те, що громадяни зобов'язані носити паспорт 24 години на добу - це дезінформація


А.Портнов: Новий КПК містить виключний перелік підстав для обмеження свободи громадян, і ніякого довільного затримання на вулицях він не допускає

22.11.2012 13:13
3887

«Новий Кримінальний процесуальний кодекс не вимагає від громадян мати при собі паспорт 24 години на добу», - про це кореспонденту «ЗіБ» заявив Радник Президента України - керівник головного управління з питань судоустрою Адміністрації Президента України Андрій Портнов.


Він назвав дезінформацією повідомлення, що з'явилися в деяких засобах масової інформації, про те, що з набуттям чинності новим КПК міліція може затримувати громадян, і їм необхідно носити з собою паспорт. «Новий кодекс містить виключний перелік підстав для обмеження свободи громадян, і ніякого довільного затримання на вулицях він не допускає», - запевнив А.Портнов.

«Так, в кодексі передбачені випадки, коли допускається затримання уповноваженою особою без визначення слідчого судді. Але це - виняткові випадки, наприклад, коли громадянина застали під час скоєння злочину, а також для припинення замаху на вчинення злочину, - пояснив радник глави держави. - Також затримання допустимо, якщо безпосередньо після вчинення злочину очевидець, включаючи потерпілого, вкаже, що саме цей громадянин вчинив злочин, або ж на місці подій будуть виявлені прямі докази цього».

Нагадаємо, що новий Кримінальний процесуальний кодекс набрав чинності 20 листопада 2012 року.

Закон і Бізнес