Закон і Бізнес


Печатки не в тренді


№12 (1310) 25.03—31.03.2017
10826

Пропонується остаточно вилучити із законодавства норми, що регулюють використання печаток. Адже контрагент суб’єкта господарювання може просто не знати, чи мусять документи останнього бути завіреними відтиском.


В парламенті підготовлений до другого читання проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання печаток юридичними особами та фізичними-особами підприємцями» (№4194).

Зокрема, пропонується виключити із законодавства вимог про обов’язкове використання печаток (незалежно від їх наявності у суб’єктів господарювання), а також можливість визнання документу недійсним у зв’язку з відсутністю відбитку печатки.

Виключається необхідність використання печаток у взаємовідносинах суб’єктів господарювання з держорганами та встановлюється адмінвідповідальність за вимагання чиновниками наявності відбитку печатки на документі.

Автори проекту пояснюють, що хоча й прийнято зміни до Господарського кодексу щодо добровільного використання печаток, лишається низка законів, що містять відповідну вимогу. Інші норми ставлять використання печатки в залежність від її наявності. Крім того, лишається питання, яким чином суб’єкти господарювання можуть або повинні дізнаватися про те, чи обов’язкове використання печатки їх контрагентом тощо.