Закон і Бізнес


Знайти своє місто

Війна, скорочення та клімат — законники розповіли, чому претендують на відрядження в інший регіон


Завдяки відрядженню суддів, у Яремчанському міському суді знову має закипіти робота.

№11 (1309) 18.03—24.03.2017
ОЛЕКСІЙ ПИСАРЕВ
7678

У Вищій кваліфікаційній комісії суддів розпочали давати служителям Феміди рекомендації для відряджень в інші суди того самого рівня. Як виявилося, на тимчасовий переїзд до деяких із них претендує більше кандидатів, ніж вакансій в установах. Тому члени ВККС зіставляли мотивацію претендентів і стан справ на нинішньому місці їх роботи.


Важкий відбір

Загалом під час засідання 13 березня палата з питань добору і публічної служби суддів ВККС дала рекомендації для відрядження до 12 установ. При цьому в половині з них через відсутність законників узагалі не було неможливо здійснювати правосуддя, а в інших служителі Феміди стикалися з надмірним навантаженням. Уже найближчим часом «посилити» ці установи мають 26 нових володарів мантій.

За можливість тимчасової роботи в деяких установах кандидатам довелося пройти через жорстку конкуренцію. Зокрема, відразу 6 законників мали намір попрацювати в Яремчанському міському суді Івано-Франківської області. Щоправда, на засідання з’явилися тільки троє з них. Хоча це й не стало перешкодою для розгляду інших кандидатур, шанси на позитивний вердикт у тих, хто не приїхав, суттєво зменшилися. Адже вони не могли особисто пояснити, чому бажають поїхати у відрядження, а також відповісти на інші запитання членів кваліфкомісії.

Боротися за тимчасове переведення приїхав Юрій Кобзар, який нині працює в Рубіжанському міському суді Луганської області. Члени ВККС звернули увагу на те, що присягу законник склав лише в грудні минулого року. Виходить, що, пропрацювавши кілька місяців, він уже бажає змінити місце роботи. У комісії виникли запитання з приводу того, чи часом немає в судді конфліктів з колективом.

Ю.Кобзар відзначив, що таких проблем не виникало, а причина його бажання переїхати полягає в іншому: очікується, що в суді, де він наразі працює, через незначне навантаження буде скорочено кілька посад. Позаяк у Рубіжному законник виконує обов’язки недовго, він хвилюється за перспективи своєї кар’єри.

З цією ж проблемою, але в Болехівському міському суді Івано-Франківської області, ризикує стикнутися Володимир Сметанюк, котрий у зв’язку із цим вирішив деякий час попрацювати в Яремчі.

Разом з тим, як стало відомо, якщо законники перейдуть на нове місце роботи, труднощі з розглядом справ можуть виникнути в їхніх нинішніх судах. Зокрема, не буде можливості зібрати колегію з трьох суддів для розгляду кримінальних проваджень.

Як наслідок, палата ВККС підтримала відрядження до Яремчі тільки Андрія Іванова. Раніше він працював у Перевальському районному суді Луганської області, проте нині це місто не контролюється українською владою. Як розповів законник, він сподівається почати нове життя на новому місці й обрав для цього Західну Україну. Хоча, зізнався він, якби не бойові дії, то Луганщину не покидав би.

«Колегіальний» обов’язок

Також кілька кандидатів виявили бажання тимчасово попрацювати в Бориславському міському суді Львівської області. Зокрема, перейти до нього сподівався Любомир Винар, який наразі обіймає посаду в Олевському районному суді Житомирської області.

При цьому законник раніше вже двічі намагався перевестися до інших установ, але безрезультатно. Як пояснив суддя, Олевськ — місто, розташоване в болотистій місцевості, а тому там досить висока вологість. Як виявилося, для Л.Винаря такі кліматичні умови не підходять: він часто хворіє на бронхіт.

Водночас із можливістю його відрядження виникли вже звичні труднощі. Голова установи, де тепер працює законник, повідомив ВККС: якщо Л.Винар перейде на інше місце роботи, в Олевську залишиться тільки 3 судді. Зважаючи на те, що один з них буде слідчим суддею, зібрати в разі потреби колегію не вдасться.

Л.Винар відзначив, що в райсуді, де він наразі працює, одне з найнижчих навантажень в області, та й сам Олевськ — не те місто, в якому часто трапляються резонансні злочини. До того ж, наголосив служитель Феміди, у Богуславі так само може виникнути потреба в зібранні колегії, а тому в масштабі країни його відрядження ситуацію із цим питанням не змінить.

Однак аргументи Л.Винаря не переконали представників ВККС, які відмовили йому у відрядженні. Таким чином, судді, які бажають тимчасово кудись переїхати, мають порахувати, скільки їхніх колег залишиться в установі нинішнього працевлаштування. Адже це, очевидно, є одним із ключових факторів, на який звертають увагу у ВККС.

Як наслідок, рекомендацію на відрядження до Борислава одержала Оксана Хемич із Первомайського районного суду Миколаївської області. У цій установі більша кількість законників, а тому її переїзд не вплине на здатність зібрати колегію.

Без конкуренції вдалося заповнити відразу 4 вакансії у Волноваському районному суді Донецької області — саме така кількість претендентів виявила бажання тимчасово попрацювати в цій установі. Всі вони наразі обіймають посади в судах, розташованих на непідконтрольній українській владі території. А тому заперечень щодо їх переїзду ніхто з членів кваліфкомісії не висловив.

За результатами засідання ВККС заповнила лише частину вакансій у судах, до яких можливе відрядження. А тому законники, які бажають на півроку переїхати в інші регіони, ще матимуть таку змогу. Зважаючи на позицію комісії, для цього варто заручитися підтримкою колективу й очільника рідної установи. Ті мають запевнити, що після втрати одного працівника ніяких проблем у них не виникатиме.

З таблицею «Тимчасове заповнення вакансій у судах, які не могли здійснювати правосуддя або стикнулися з надмірним навантаженням» можна ознайомитись на нашому сайті.