Закон і Бізнес


Народжувати важко

Декретну відпустку збільшать до півроку, але для первістків


№11 (1309) 18.03—24.03.2017
5929

Нижня палата парламенту Індії (Лок сабха) прийняла законопроект про збільшення декретної відпустки з 12 до 26 тижнів. Верхня палата (Радж’я сабха) схвалила його ще кілька місяців тому, і він стане законом після підписання президентом країни.


Декретна відпустка тривалістю 26 тижнів (182 дні) буде доступна для жінок, які працюють в організаціях зі штатом понад 10 чоловік і мають не більш як двоє дітей. Якщо очікувана дитина буде третьою, то декретна відпустка надаватиметься на колишні 12 тижнів.

Закон містить й інші норми: компанії зі штатом понад 50 чоловік повинні організовувати дитячі кімнати; декретна відпустка тривалістю 12 тижнів надаватиметься жінкам, котрі всиновляють дитину, не старшу за 3 місяці, або скористалися послугами сурогатної матері. Заохочується надання матерям можливості віддаленої роботи, повідомляє Hindu.

За стандартами Всесвітньої організації праці, декретна відпустка повинна бути не коротша за 14 тижнів, причому рекомендується, щоб цей строк становив мінімум 18 тижнів. Індійська норма відповідала колишньому стандарту ВОП, але він був збільшений у 2000 році. Завдяки новому закону Індія увійде до переліку країн-лідерів за цим показником.

Нагадаємо, що в Україні тривалість декретної відпустки становить саме мінімум, передбачений стандартом ВОП: 18 тижнів (20 — коли пологи пройшли з ускладненнями або народилося двоє і більше дітей).