Закон і Бізнес


Невластиві повноваження


№11 (1309) 18.03—24.03.2017
40546

Міністерству юстиції хочуть заборонити скасовувати дії державних реєстраторів. Народні депутати вважають, що відомство незаконно перебрало на себе функцію судів.


В парламенті зареєстровано законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» щодо удосконалення оскарження рішень, дій або бездіяльності у сфері державної реєстрації прав» (№6121).

Із зазначеного закону пропонується виключити право Мін’юсту відміняти рішення про відмову в держреєстрації прав та проводити реєстрацію, вносити зміни в записи держреєстру прав та виправляти допущені помилки, анулювати доступ держреєстратора до реєстру.

Автори пояснюють, що згідно із ст.5 закону «Про судоустрій і статус суддів»  правосуддя в Україні здійснюється виключно судами та відповідно до визначених законом процедур судочинства. Делегування функцій судів, а також привласнення цих функцій іншими органами чи посадовими особами не допускаються.

Водночас, сьогодні процедура оскарження рішень, дій та бездіяльності органів державної реєстрації прав в адміністративному порядку містить можливість прийняття рішень Мін’юстом, які, на думку народних депутатів, не можуть прийматись без відповідного рішення суду. Зокрема — щодо скасування рішення про державну реєстрацію прав, анулювання доступу реєстратора до держреєстру тощо.